Kardiolozi tvrde da je ova hrana ključna za zdrave arterije

Foto: Pexels

MODERNA medicina donijela je nevjerojatne strategije za liječenje začepljenih arterija i problema koje one uzrokuju, od transplantacija do lijekova. Ipak, kardiolozi se slažu: prevencija je najbolji lijek za aterosklerotske bolesti, odnosno nakupljanje tvari poput masti i kolesterola u stijenkama arterija.

"Mnogo je bolje izbjeći aterosklerotsku bolest nego je pokušati liječiti", kaže kardiolog Bradley Serwer za Parade.

Ono što je na vašem tanjuru može utjecati na to što će završiti u vašim arterijama. Kardiolozi objašnjavaju da je hranjiva prehrana ključna za održavanje i poboljšanje zdravlja arterija.

"Nezdrava prehrana može dovesti do začepljenja u arterijama srca, koje se mogu manifestirati kao srčani udar. Prehrana koja je zdrava za srce može smanjiti pojavu dijabetesa, kao i razine upale u tijelu", ističe kardiolog Nicholas Ruthmann.

Dr. Ruthmann također kaže da neki čimbenici, koji su izvan naše kontrole poput genetike, igraju ulogu u zdravlju srca. Međutim, prehrana je područje nad kojim možemo preuzeti kontrolu. Zato se kardiolozi zalažu za povećanu konzumaciju lisnatog zelenog povrća poput kelja, špinata, zelene salate i rikule.

"Jedite više salata. Lisnato zeleno povrće ima hranjivi profil koji nudi velike prednosti za zdravlje srca. Ono je prepuno vitamina, minerala, antioksidansa i nitrata koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka i održavanju arterija otvorenima", tvrdi dr. Ruthmann.

Studija iz 2021. godine na više od 53 000 ljudi pokazala je da su sudionici koji su konzumirali povrće bogato nitratima, posebno lisnato zeleno povrće, imali niži rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zašto dolazi do začepljenja arterija?

Održavanje zdravlja arterija ključna je komponenta u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

"Arterije dovode kisikom bogatu krv do svih organa u tijelu. Stanicama je potreban kisik za njihov metabolizam", govori kardiolog Guy L. Mintz.

Dr. Serwer objašnjava da arterije imaju debele stijenke koje se mogu stezati i opuštati. Međutim, ta biološka funkcija može dovesti arterije u opasnost.

"Stijenke arterija su osjetljive na kolesterol koji može uzrokovati nakupljanje plaka ili aterosklerozu", napominje dr. Serwer.

Zdrave arterije imaju glatke unutarnje stijenke bez ikakvih blokada. Kao rezultat toga, krv teče glatko i brzo, bez ikakvih ograničenja. Začepljene arterije su poput cijevi s grubim, neravnim unutarnjim stijenkama.

"Šuplja cijev postaje začepljena pa krv ne može tako lako teći kroz nju", objašnjava dr. Ruthmann.

"To je problem. Ograničavanje količine protoka krvi do glavnog organa, poput srca, mozga ili nogu, može na kraju dovesti do oštećenja, srčanog udara, moždanog udara i boli ili gubitka udova," poručio je dr. Mintz.

Pročitajte više