Koliko često moramo mijenjati donje rublje? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Foto: Shutterstock

Premda je mijenjanje donjeg rublja izuzetno važno za našu higijenu i zdravlje, koliko ćemo ga često mijenjati ovisi o nekoliko važnih faktora, prvenstveno o razini naše dnevne tjelesne aktivnosti.

"U situacijama kada nam je dnevna aktivnost minimalna i kada se nismo oznojili, prihvatljivo je mijenjati donje rublje svaki drugi dan", rekla je za Daily Mail dr. Anju Methil, dermatologinja iz indijske tvrtke ClinicSpots. Dodala je i da muško donje rublje koje je nešto opuštenije, poput širokih bokserica, također dopušta malo duže vrijeme nošenja.

Anketa koja je za Newsweek provedena u lipnju, a u kojoj je sudjelovalo 1500 odraslih osoba, pokazala je da njih 47 % nikada ne nose donje rublje dulje od jednog dana. No, čak 37 % pripadnika generacije Z priznalo je da ponekad nosi donje rublje više od 24 sata, što je najduže razdoblje među svim ispitanim dobnim skupinama.

"Ako predugo nose prljavo donje rublje, muškarci i žene riskiraju iritacije kože, osipe, gljivične infekcije ili pogoršanje nekih postojećih stanja poput psorijaze ili ekcema", upozorava za Daily Mail Sarah Roberts, stručnjakinja za njegu kože i osnivačica A Beauty Edita.

S druge strane, žene koje imaju teške menstruacije i obilne vaginalne iscjetke trebale bi razmisliti o mijenjanju donjeg rublja nekoliko puta na dan kako bi spriječile razvoj infekcija.

Koliko ćete često mijenjati donje rublje, može ovisiti i o tome u kakvim klimatskim uvjetima živite. U vrlo vrućim i vlažnim klimama, poželjno je mijenjati donje rublje više puta dnevno, dok u hladnijim krajevima to neće biti potrebno.

Pročitajte više