Konačno ćete se naspavati: Pet odličnih savjeta za dobar zimski san

Foto: Unsplash

DOGAĐA li se i vama da cijeli dan razmišljate o tome koliko ste umorni i onda navečer ne možete zaspati? Nitko nije potpuno siguran zašto je tome tako, ali evo nekoliko savjeta stručnjakinje za san Holly Housby koji bi vam morali omogućiti normalan odmor.

Okupajte se prije spavanja

Ima nešto u toploj, mirišljavoj kupki na kraju dana. Zapalite svijeću, legnite u kadu i sperite sa sebe sve što vas je taj dan izmorilo. Ne samo da će vas kupka relaksirati, nego će vam i malo podići tjelesnu temperaturu. Budući da vaša temperatura prirodno pada po noći jer se tijelo priprema za san, opadanje temperature nakon kupke moglo bi imitirati ovaj prirodan pad i pomoći vam da lakše zaspite.

Riješite se pamučnih čarapa i nosite vunu

Često loša cirkulacija znači da su naša stopala prvi dio našeg tijela kojem postane hladno. Nošenje vunenih čarapa može pomoći da nam stopala zadrže toplinu tijekom noći budući da je vuna puno bolji izolator od pamuka. Još bolje, vuna ima antibakterijska svojstva što znači da su čarape otporne na mirise.

Počnite se kretati

Iako zimska letargija može ideju o teretani pretvoriti u mučenje, svaka tjelesna aktivnost u koju uložite vrijeme višestruko će vam vratiti kada dođe vrijeme spavanja. Vježbanje kasno popodne i predvečer ubrzava vašu cirkulaciju i podiže temperaturu tijela. Jedino morate pripaziti da ne vježbate sat, dva prije odlaska u krevet jer vam adrenalin koji vježba podiže neće dozvoliti da zaspite.

Odustanite od čašice prije spavanja

Možda vam se na prvu čini kao da žrtvujete puno, ali izbjegavanje alkohola može vam produžiti trajanje i poboljšati kvalitetu sna. Ne samo da alkohol limitira duljinu vremena koju provedete u dubokom snu u kojem vam se organizam oporavlja, nego i dokazano spušta temperaturu organizma koja vam tjera organizam na buđenje.

Uložite u kvalitetan pokrivač

Odaberite pokrivač prema temperaturi svoje sobe i njegovim svojstvima. U slučaju da imate manju tjelesnu temperaturu ili vam je uvijek hladno, predlažemo da odaberete pokrivač primjeren za hladnije sobne temperature. Svi smo različiti i različite su naše potrebe. Neki imaju puno vlastite topline, dok drugima neće smetati ukoliko se pokriju pokrivačem.

Pročitajte više