Liječnik dijeli četiri stvari koje trebamo učiniti svaki dan ako želimo duže živjeti

Foto: Pexels

Na dugovječnost utječu različiti čimbenici, uključujući genetiku, izbor načina života, okolišne čimbenike, pristup zdravstvenoj skrbi, socioekonomski status i drugo.

Iako genetika igra značajnu ulogu u određivanju životnog vijeka, čimbenici načina života, kao što su prehrana, tjelovježba, upravljanje stresom, društvene veze i preventivne zdravstvene mjere, također imaju značajan utjecaj na dugovječnost.

Liječnik opće prakse i stručnjak za dugovječnost, dr. Mohammed Enayat, otkrio je koje navike mogu pomoći u promicanju dugovječnosti.

1. Povremeni post

Povremeni post i restrikcija kalorija mogu pomoći u regulaciji metabolizma, smanjenju upale i poboljšanju stanične autofagije.

"Studije pokazuju da ove prakse mogu produžiti životni vijek životinja, a načela su vjerojatno slična i kod ljudi. Pokazalo se da povremeni post poboljšava različite pokazatelje metaboličkog zdravlja, poput osjetljivosti na inzulin, razine šećera u krvi i profila lipida", rekao je dr. Enayat za Daily Express.

Smanjenjem učestalosti razdoblja obroka, povremeni post može pomoći u regulaciji metabolizma glukoze i smanjiti rizik od inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, koji su čimbenici povezani s dugovječnošću. Osim toga, post pokreće stanični proces koji se naziva autofagija, pri čemu stanice uklanjaju oštećene komponente i recikliraju ih za energiju.

"Ovaj proces može pomoći u zaštiti od bolesti povezanih sa starenjem te potaknuti popravak i regeneraciju stanica, potencijalno pridonoseći dugovječnosti", tvrdi liječnik.

2. Žlica jabučnog octa prije jela

Za regulaciju razine šećera u krvi, dr. Enayat uzima žlicu jabučnog octa prije jela.

"Neke studije pokazuju da jabučni ocat može poboljšati osjetljivost na inzulin, što je sposobnost tijela da odgovori na inzulin i učinkovito regulira razinu šećera u krvi. Povećavanjem osjetljivosti na inzulin, jabučni ocat može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi nakon jela", kaže liječnik.

Također, može usporiti brzinu kojom hrana napušta želudac i ulazi u tanko crijevo, što dovodi do postupnog otpuštanja glukoze u krvotok. To može spriječiti skokove u razini šećera u krvi nakon obroka, osobito kod osoba s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom.

3. Izlaganje hladnoj vodi

Izlaganje hladnoj vodi, poput hladnih tuševa, ledenih kupki ili plivanja u hladnoj vodi, nudi zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanu cirkulaciju, ubrzani metabolizam, poboljšanu imunološku funkciju i smanjenu upalu.

Dr. Enayat objašnjava: "Izlaganje hladnoći aktivira tjelesnu reakciju na stres i pokreće različite fiziološke prilagodbe, uključujući oslobađanje endorfina i aktivaciju smeđeg masnog tkiva koje stvara toplinu za održavanje tjelesne temperature. Neka istraživanja sugeriraju da izlaganje hladnoći može aktivirati puteve povezane s dugovječnošću i otpornošću na stres."

Osim toga, izloženost hladnoći može povećati razine adiponektina, hormona uključenog u regulaciju razine glukoze i razgradnju masnih kiselina, što bi potencijalno moglo doprinijeti poboljšanju metaboličkog zdravlja i dugovječnosti.

4. Hodanje

Liječnik ističe da hodanje jača srčani mišić, smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava cjelokupnu kardiovaskularnu funkciju.

"Nastojim hodati najmanje 45 minuta svaki dan, najmanje tri do pet dana u tjednu i odraditi dva treninga visokog intenziteta tjedno, što može uključivati i trening snage", zaključio je dr. Enayat.

Pročitajte više