Moby otkrio kako je živio kad je bio na vrhuncu slave: Ispijao sam 20 piva u noći

KRAJEM 90-ih Moby je naizgled imao sve - slavu i novac. Njegov peti studijski album Play prodan je u više od 12 milijuna primjeraka i postao je najveći album elektronske glazbe ikad. 

No iza kulisa taj glazbenik se borio s depresijom i nekontroliranom zlouporabom alkohola, kokaina i tableta na recept, u čemu govori u novom dokumentarnom filmu Moby Doc, koji izlazi 28. svibnja. 

"Danas sam nekako dosadan, sretan i sredovječan, a prije 20 godina sam bio sebičan, narcisoidan te ovisan o alkoholu i drogama. Gledam tu osobu i ne prepoznajem je", kazao je u ekskluzivnom intervjuu za časopis People. 

Moby je slavu prvi put okusio davne 1991., kad je objavio remiks pjesme Go. 

"U nedjelju ujutro sam šetao New Yorkom, skupljao boce i limenke i mijenjao ih za novac za hranu, a u idućem sam imao singl u top 10, između Michaela Jacksona i Phila Collinsa", kaže. 

Za uspjehom je, ističe, žudio još kao dječak. Otac mu je bio alkoholičar i poginuo je vozeći pijan kad je Moby imao samo 2 godine. 

"Bio sam jedino dijete u školi koje je kupovalo second-hand odjeću, a hranu markicama. Do svoje 18. godine nisam upoznao niti jednu drugu siromašnu osobu. Mislio sam da sam jedina siromašna osoba, ne samo u svom gradu već i na svijetu. To je u meni stvorilo osjećaj srama", kaže. 

Uspjeh je rastao, on je padao u depresiju

S 10 godina je popio prvu kap alkohola. Majka mu je dala čašu šampanjca na novogodišnjoj zabavi. Tada je, tvrdi, počeo krasti alkohol iz ormarića s alkoholnim pićima i eksperimentirati s drogom kako bi impresionirao društvo. S 19 je napustio Sveučilište u Connecticutu jer je doživio napadaj panike izazvan LSD-om. Preselio je u napuštenu tvornicu i postao DJ u klubovima oko New Yorka. 

1999. bio je u samom vrhu popularnosti. No kako je njegov uspjeh rastao, tako je sve više padao u depresiju i borio se s napadajima tjeskobe i panike. 

"Nisam mogao shvatiti kako biti sretan. Zbog toga sam sve više pio i drogirao se. Počeo sam razmišljati i o tome da počinim suicid", prisjetio se.

U noći je znao popiti 20 piva i potrošiti par stotina dolara na kokain. 

"Pretvarao sam se u drugu osobu. Mislio sam da sam šarmantan, smiješan i pronicljiv. Ne, bio sam samo pijani idiot."

Zbog strašnih mamurluka ujutro je uzimao lijekove koji su se mogli dobiti isključivo na recept. 

2008. riješio se svih poroka. Počeo je odlaziti na sastanke koji su mu pomogli odviknuti se od opijata.

"Prepoznao sam da slava i materijalni uspjeh ne mogu popraviti moje psihološke i emocionalne probleme. Danas se zadovoljavam prilično jednostavnim stvarima - planinarenjem, sjedenjem na otvorenom i gledanjem drveća koje sam zasadio", pojašnjava.

Danas 55-godišnji Moby vegan je od 1985. godine, a u posljednje vrijeme fokusiran je na zaštitu životinja. Bori se protiv životinjskih farmi za uzgoj mesa i zagovara udomljavanje kućnih ljubimaca. 

Pročitajte više