Muke po proljevu i što vam glede njega doktori žele poručiti

Foto: 123rf

ZA početak priče važno je razjasniti da individualnost svakog čovjeka ponaosob vrijedi i za veliku nuždu koju vršimo. Drugim riječima svatko kaka različito i svakome je produkt velike nužde različiti. Zato ako netko cijeli svoj život kaka rijetko, tu problema nema, no kako kaže poznati američki gastroenterolog dr. Larry Good, ako se uzorak nenadano promijeni i ne vraća se na staro nekoliko dana - bez da osjećate očite probavne probleme, vrijeme je za liječnika. 

Proljev je ponekad normalan, a ponekad loš znak, a kako navode na The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, ukoliko odrasla osoba dva dana za redom ima proljev bez nekih očitih želučanih problema - obratite se liječniku. Ukoliko si još date malo truda i okrenete se nakon nužde te primijetiti tragove krvi - obratite se liječniku - odmah. 

I to zato što proljev može biti simptom mnogih abnormalnosti - to može biti virusna ili bakterijska infekcija (koju osjećate u svom organizmu, a koja može dovesti do povraćanja, proljeva, temperature), nuspojava lijekova koji trenutno pijete (poput antibiotika) - tada otprilike i sami znate koji je uzrok te ćete sigurno pričekati da se vaše stanje vrati u normalnu. No proljev je ujedno simptom i nečeg većeg - možebitno novonastale netolerancije na određene namirnice, alergija ili kronična stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva. Ako ste pritom primijetili i da ste skinuli nekoliko kilograma, osjećate se anemično ili vas duže vrijeme boli trbuh - to su simptomi koji se stvarno ne smiju zanemarivati, jer su to sve jasni simptomi koji mogu upućivati na rak debelog crijeva. 

U svakom slučaju, posjet liječniku ne biste trebali odgađati niti biste se trebali sramiti svoga stanja te je o svemu jako važno popričati s vašim liječnikom. Naime, svaki će liječnik odmah posegnuti za svojim doktorskim alatom koji je, u slučaju proljeva, znanstveno utemeljena skala kojom će ocijeniti gustoće vaše stolice i na temelju toga možda otkloniti vašu bojazan. Da se zna - ljestvica rangira od 1 (zatvor) do 7 (vodena stolica), a ocjena 4 i 5 znak su normalne stolice. Samo da znate. 

 

Pročitajte više