Muškarac umalo umro zbog progutane riblje kosti

Foto: Shutterstock

51-GODIŠNJAK iz Kine završio je u bolnici nakon što je progutao riblju kost. Dva tjedna nakon incidenta je primijetio da se ne osjeća dobro pa je otišao liječniku i požalio se na temperaturu. Nakon što su mu napravljene pretrage, utvrđeno je da je pozitivan na Staphylococcus aureus, najopasniju od uobičajenih stafilokoknih bakterija. 

Ako dospije u krvotok, bakterija može biti smrtonosna i izazvati upalu pluća, infekcije srčanih zalisaka i infekcije kostiju. Liječnici u bolnici Southwest Medical University, u Sichuanu, otkrili su da se muškarcu riblja kost duga 25 milimetara zapiknula u srce. Na kraju je uspješno odstranjena operacijom, a pacijent je još neko vrijeme primao antibiotike. Studija slučaja objavljena je u časopisu European Heart Journal.

Što je Staphylococcus aureus i koji su simptomi?

Svake godine stafilokok ubije oko 1.1 milijun ljudi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Bakterije koje uzrokuju stafilokokne infekcije žive na koži mnogih ljudi, obično u nosu i pazuhu te na stražnjici. Najčešće uzrokuju infekciju samo ako dospiju u kožu – na primjer, kroz ugriz ili posjekotinu. Infekcija obično nestane sama od sebe bez potrebe za antibioticima.

Ali u nekim slučajevima bakterije stafilokoka također mogu uzrokovati ozbiljnije infekcije, poput trovanja krvi i sindroma toksičnog šoka. Znakovi upozorenja su bolna kvržica na koži, vruća i crvena koža, otečena koža te ranice na očnim kapcima.

Pročitajte više