Naizgled jednostavna vježba najpoznatije Osječanke ekspresno oblikuje stražnjicu

KAKO bi bila u top formi za sportske susrete na svjetskim teniskim terenima, jedna od naših najpoznatijih tenisačica Donna Vekić redovna je gošća i u teretani. Tako se na Instagramu pohvalila naizgled jednostavnom vježbom koja ustvari zahtjeva popriličnu fizičku spremu te oblikuje cijelo tijelo.

Riječ je o vježbi s BOSU loptom, čiji naziv je akronim od "both sides up", a često ju se naziva i poluloptom. U svijet vježbanja krajem 1990-ih godina lansirao ju je David Weck koji je prepoznao njezinu korist za razvoj ravnoteže, stabilizaciju trupa, ali i aktiviranje svih mišića. Osim toga, vježbanje na BOSU lopti pomaže u jačanju ligamenata i tetiva te osnažuje mišiće.

Na njoj se mogu izvoditi različite vježbe zagrijavanja, ali i vježbe penjanja i spuštanja s nje, skokovi, iskoraci, čučnjevi, pa čak i plank te različite kardio vježbe. Njezinu svestranost prepoznala je i Donna Vekić pa je pokazala vježbu koja daje brze rezultate te oblikuje stražnjicu i noge, ali zahtjeva i dobru koordinaciju, kondiciju te ravnotežu.

Sama vježba nalikuje trčanju u ležećem položaju.

Potrebno je leći na leđa, nogama se osloniti na BOSU loptu te podignuti stražnjicu i što više izravnati leđa. Potom što brže izmjenjujete noge, dok je jedna podignuta, drugu spuštate na okruglu stranu BOSU-a i obrnuto. Istovremeno rad nogu pratite i rukama koje su savinute u laktu.

Ipak, ako ste početnik u korištenju ovog rekvizita, preporučuje se prvo sve vježbe savladati na ravnoj podlozi, a tek onda ih pokušati izvesti na polulopti.

Pročitajte više