Ne morate koristiti nagib na traci da biste sagorjeli kalorije

Foto: Pexels

AKO želite potrošiti kalorije i riješiti se naslaga sala, ne morate krenuti u planine niti početi s pripremama za maraton. Traka za trčanje može biti jednako efikasna tjelovježba, jedino morate znati namjestiti nagib i brzinu.

“Što su vam brzina i nagib veći, to ćete više kalorija potrošiti”, kaže Savanna Rose, certificirana osobna trenerica s Floride. No, ovisno o vremenu koje možete uložiti u tjelovježbu, možda ne morate povećati ni jedno ni drugo, a da dođete do istog rezultata.

Da biste ostali u zoni “sagorijevanja sala”, što pojednostavljeno znači da masnoće iz prehrane topite kao energiju, trebate vježbati na 60 do 70 posto vašeg maksimalnog pulsa. To možete postići i dok hodate sporijim tempom bez nagiba.

“Ovisno o tome koliko dugo vježbate niskim intenzitetom, možete potrošiti isti broj kalorija kao i da hodate većom brzinom na nagibu”, dodaje Savanna.

Koliko dugo bi trebao trajati trening nižeg intenziteta? Po njenom mišljenju, dovoljno je da hodate na minimalno povišenoj traci između 45 minuta i sat vremena te da se ne pridržavate za ručke da bi vam se i gornji dio tijela uključio u vježbu.

Ipak, Savanna upozorava da treba pripaziti na to koliko ćete kalorija potrošiti tijekom vježbe, a ne na razmišljanje o tome koliko brzo hodate te jeste li u zoni sagorijevanja kalorija ili ne.

“Kalorije su jednostavno jedinica energije”, pojašnjava Savanna i dodaje: ”Jedan od izvora energije koje naše tijelo koristi tijekom tjelovježbe su i masnoće, ali ne naše tjelesne masnoće kao što većina ljudi misli."

Umjesto njih, tijelo koristi masnoće i ugljikohidrate iz namirnica koje konzumirate, a tek kada dođete do deficita u kalorijama, odnosno kada počnete koristiti više energije nego što je unosite u organizam, masnoća iz tijela počinje se smanjivati.

Naravno, ako nemate traku, hodati možete i na otvorenom. Preporuka za zdravlje je da barem pola sata dnevno provedete u pokretu, a jedino na što trebate pripaziti je tempo kojim hodate. Za pretile osobe i osobe s prekomjernom tjelesnom težinom preporučuje se ciljati tempo pri kojem se može normalno govoriti, a da nije prespor. Ako vam nedostaje motivacije, samo se sjetite da hodanje snižava krvni tlak, razinu kolesterola i poboljšava cirkulaciju.

Pročitajte više