Ne morate više tragati za izgovorima: Ovo je pet prednosti crnog vina

Foto: Instagram

NA kraju tjedna svi se žele opustiti, a mnogi trebaju izgovor za koju kap alkohola. Ako niste sigurni što odabrati, crno vino preporuka je stručnjaka. Ovo piće ima brojne prednosti koje možete iskusiti ako ga umjereno i povremeno konzumirate.

“Crno vino sadrži antioksidanse, konkretno polifenole iz grožđa. Oni poboljšavaju funkciju srca i krvni pritisak te reduciraju rizik od kardiovaskularnih bolesti”, kaže dijetetičarka Gabby Geerts.

Zdravstvene prednosti možete iskusiti samo ako popijete jednu čašu. Ako pretjerate, riskirate ozbiljan mamurluk naredno jutro.

Evo još nekih prednosti crnog vina koje navode znanstvenici.

1. Može prevenirati karijes

U studiji objavljenoj 2014. godine u časopisu Journal of Agricultural an Food Chemistry znanstvenici su objavili podatak da crno vino ubija više karijesa uzrokovanog bakterijama nego običan alkohol.

2. Pomaže u borbi s alergijama

U nedavno objavljenom pregledu 80 studija objavljenih u časopisu Disease, znanstvenici navode da flavonoidi, antioksidansi iz crnog vina, mogu ublažiti simptome alergije i astme. Još su potrebna dodatna istraživanja da bi se to potvrdilo, ali zvuči obećavajuće.

3. Može odgoditi početak Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

U okviru istraživanja provedenog 2017., znanstvenici su proučavali metabolite iz ljudskih crijeva, odnosno supstancu koju je proizvelo ljudsko tijelo nakon konzumacije vina. Njima su tretirali neurološke stanice kod kojih je došlo do pogoršanja. Što se dogodilo? Metaboliti su zaustavili umiranje stanice.

4. Može smanjiti rizik od depresije

Ako pijete puno alkohola, vjerojatno se borite s nekim problemima. Ali umjerena konzumacija crnog vina može smanjiti šanse od razvijanja nekih poremećaja, posebno depresije, navodi studija objavljena 2013. godine u časopisu BMC Medicine.

5. Pomaže u održavanju šećera u krvi stabilnim

Znanstvenici su 224 pacijenta s dijabetesom tipa 2 podijelili u tri grupe. Sudionici prve skupine su pili čašu crnog vina svake večeri dvije godine. Druga grupa je konzumirala bijelo vino, a treća mineralnu vodu. Na kraju istraživanja pokazalo se da su najstabilnije razine šećera u krvi kod sudionika prve skupine, a povoljan utjecaj uočen je i po pitanju razina kolesterola u krvi. Rezultat ovog istraživanja objavio je časopis Annals of Internal Medicine.

Pročitajte više