Ne možete spavati? Evo savjeta stručnjakinje koji će vam pomoći da utonete u san

AKO ste pod stresom ili vas muče vrućine, vjerojatno vam je teško opustiti se i utonuti u san. Stručnjakinja Claire Aristides koristi se jednostavnim strategijama kako bi stvorila redovite navike te tvrdi da taj postupak ne mora biti kompliciran. 

"Ako sve ide po planu i moja djeca su do 19:30 u krevetu, opuštam se gledajući televiziju i do 21 sat nastojim leći u krevet", kaže. 

Osim toga, prakticira povremeni post, metodu 16:8, što znači da ne jede nakon 19 sati. Vjeruje da joj i to pomaže. 

"Ljudi koji večeraju kasnije i odlaze spavati kasnije mogu preopteretiti svoj organizam probavljanjem hrane. Ako želite leći do 21 sat, treba proći pristojno vrijeme između posljednjeg obroka i odlaska u krevet", dodaje Claire za Daily Mail.

Prije spavanja nikad ne koristi svoj pametni telefon. Tako dopušta svom umu da se opusti i ne razmišlja o poslu.

"Moram priznati da mi je ovaj korak bio izazovan i da je trebalo puno vježbe da odložim svoj telefon i ne diram ga prije spavanja", ističe. 

S druge strane, na telefonu pali umirujuće zvukove, koristeći aplikaciju. 

"Vaš način razmišljanja ima veliku ulogu u snu. Ako si govorite da ne možete zaspati, onda to utječe na vašu sposobnost da se to doista i dogodi. Ja si ponekad uzastopno ponavljam da sam stvarno pospana i djeluje", zaključila je.

Prema njemačkom stručnjaku za probleme spavanja Hansu-Guenteru Weessu, ako je san narušen visokim temperaturama koje vladaju, zatvorite prozore i rolete tijekom dana, a otvorite ih prije odlaska na spavanje. Drugi savjet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, popiti nešto vruće, a izbjegavati alkohol. 

Pročitajte više