Neki tvrde da je moguće smršavjeti hipnozom. Evo što je prava istina

Foto: 123RF

NEKI tvrde da je pomoću hipnoze možda moguće smanjiti tjelesnu težinu.

Hipnoterapija spada u alternativnu medicinu, a koristi hipnozu da bi se pacijent usredotočio na različite brige i probleme te njihova moguća rješenja.

Hipnoterapija nije oblik psihoterapije iako se izvodi u mirnom, terapijskom okruženju. Hipnoterapeut dovodi osobu u opušteno stanje i predlaže nove načine razmišljanja o stvarima koje mogu pomoći u promjeni ponašanja, u ovom slučaju to je promjena odnosa prema hrani.

Za razliku od televizijskih emisija, u kojima osoba nije svjesna, spava ili ne može kontrolirati svoje misli i kretnje, prilikom hipnoterapije vi odlučujete kako ćete reagirati.

Pomaže li hipnoterapija u gubitku kilograma?

Ideja je da se tijekom hipnoze na um može utjecati tako da promijeni nezdrave i loše navike koje mogu dovesti do neželjenih kilograma (od prejedanja do mišljenja kako možete pojesti nezdravu hranu za nagradu). Ali znanost baš i nije uvjerena u učinkovitost ove metode.

Sudionici koji su koristili hipnoterapiju za mršavljenje, izgubili su svega par kilograma, prenosi International Journal of Obesity.

Jedno istraživanje iz 1998. provelo je test na 60 ispitanika koji su bili podijeljeni u dvije skupine i podvrgnuti dvjema različitim metodama hipnoterapije.

Nakon tri mjeseca sudionici obje grupe su izgubili oko dva do tri posto svoje tjelesne težine, a nakon 18 mjeseci vaga je pokazivala otprilike četiri kilograma manje, što su znanstvenici smatrali beznačajnim.

Tako da zapravo nema znanstvenih dokaza da pomoću hipnoterapije možete izgubiti kilograme. Ono što je dokazano učinkovito za smanjenje tjelesne težine, a što već danas možete učiniti, jest paziti na veličinu porcije, kuhati vlastite obroke i vježbati.

Pročitajte više