Nepravedno zanemarena namirnica izvrsna je za zdravlje bubrega

Foto: Pexels

SVJETSKI je dan bubrega. Procjenjuje se da oko 850 milijuna ljudi na svijetu boluje od bubrežne bolesti. Ona uzrokuje oko 2.4 milijuna smrti godišnje širom svijeta te je 11. uzrok smrti na globalnoj razini. Procjenjuje se da oko 300.000 stanovnika Hrvatske ima neki oblik bubrežne bolesti, dok godišnje oko 500 novih bolesnika treba dijalizu ili transplantaciju.

Kako bismo pomogli u održavanju bubrega zdravima i potencijalno spriječili njihovo propadanje, možemo jesti cjelovitu hranu i manje prerađenog mesa. Konkretno, studije su otkrile da tamno lisnato povrće, koje je bogato mineralima i antioksidansima, može dati ovim važnim organima upravo ono što im je potrebno.

S popisa tamnog lisnatog povrća izdvaja se rukola, koja sadrži zdravu količinu hranjivih tvari poput magnezija, vitamina K i kalcija. Ovo povrće izdvaja se od ostalog jer ima malo fosfora, prirodnog minerala u hrani koji se može nakupiti u krvotoku ako bubrezi ne filtriraju ispravno. Velik broj istraživanja otkrio je da visoki unos fosfora može povećati rizik od dugotrajnog oštećenja bubrega.

Uz navedeno, istraživanja su dokazala da tamnozeleno povrće sadrži nitrate, koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka. Visoki krvni tlak može predstavljati veliki stres za bubrege i ometati njihovu sposobnost da pravilno rade, piše Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti.

Pročitajte više