Nizozemci su sretni, zdravi i puni energije, a to duguju ovoj vrsti prehrane

Foto: 123RF

KAO ŠTO već znamo, hrana bitno utječe na naše srce i mozak. Iz tog razloga svi preporučuju mediteranski način prehrane. Riječ je o cjelovitom i sveobuhvatnom načinu prehrane koji se bazira na visokom udjelu ribe, maslinovom ulju, kao i svježem, sezonskom voću i povrću.

Međutim, nova istraživanja sa Sveučilišta u Rotterdamu otkrila su da su oni koji su jeli na "nizozemski način" imali značajno bolje kognitivne sposobnosti od onih koji nisu konzumirali ovu prehranu.

Evo što trebate znati o nizozemskoj prehrani.

Znanost

Kada je tim istraživača Medicinskog centra Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu proučavao ljude koji su jeli na "nizozemski način" (sličan mediteranskom, ali sa znatno više mliječnih proizvoda i ugljikohidrata), otkrili su da imaju "bolje kognitivne sposobnosti" od oni koji nisu slijedili taj način prehrane. 

Drugo istraživanje, koje je proveo Nacionalni centar za informacije u biotehnologiji, tvrdi da je nizozemska prehrana bolja od zapadnjačke prehrane u smislu fizioloških i psiholoških koristi zahvaljujući činjenici da se dijeta sastoji od puno "sporih" kalorija, to jest kalorija kojima je potrebno duže vrijeme da se razgrade. Osnovni princip je da sitost traje dugo, hrana se sporije razgrađuje i duže ljude čini sitima.

Omega-3

Roditelji su vas vjerojatno potaknuli da jedete više ribe tijekom ispitnih rokova, jer je riba poznata po jačanju zdravlja i memorije mozga zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina.

Iako konzumiranje ribe znanstveno dokazano jača zdravlje mozga tokom dužeg vremenskog razdoblja, nizozemska prehrana voli se usredotočiti na hranu kao cjelinu.

Nizozemski način uključuje spoznaju da sva hrana koju jedete djeluje zajedno. Radi se o tome da prepoznate da komad ribe za večeru dva puta tjedno neće poništiti štetni utjecaj šećera ili prerađene hrane. Dakle, bitno je promijeniti način života, a ne samo ponekad uvrstiti zdravu prehranu u jelovnik.

Mliječni proizvodi i ugljikohidrati

Pored popularne keto dijete, ugljikohidrati izgledaju prilično loše. Ali to ne sprječava Nizozemce da dnevno pojedu dva ili više obroka s ugljikohidratima. Naravno, oni konzumiraju manje porcije od tipičnih za zapadnjačku kulturu te kao nacija obično vode aktivniji način života.

Također konzumiraju mliječne proizvode u obliku jogurta, sira i sirutke, uz cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove, ribu, voće i povrće. Šećer ne igra veliku ulogu u zdravoj nizozemskoj prehrani, a zasićene masti i prerađena hrana su prilično nepoželjni.

Pročitajte više