Nosite grudnjak noću? Možda ne bi bilo loše da razmislite još jednom o tome

Foto: 123RF

NOŠENJE grudnjaka stvar je osobnog izbora. Dok neke žene sputava u svakodnevnom životu, neke ne mogu zamisliti dan bez njega, pa čak i noć.

"Postoje neke žene kojima se preporučuje nošenje grudnjaka noću, to su one koje doje ili one koje su imale operaciju dojke. Za nas ostale, zdravije je da grudnjak ne nosimo noću kako bi tijekom spavanja naš limfni sustav radio kako treba", rekla je Tracy Jane, stručnjakinja za grudnjake.

"Ako je grudnjak preuzak, moguće je da usporavate protok krvi prema dojkama i području oko njih. Može se zaustaviti i protok limfe u limfne čvorove oko dojke i pazuha što ometa vitalnu funkciju ispiranja toksina iz tijela", objašnjava dr. Seth Rankin iz Doctors Clinic u Londonu.

"Ako već spavate u grudnjaku, neka bude mekanih šavova i bez žica. Mala je vjerojatnost da ćete nošenjem grudnjaka spriječiti obješenost dojki. To je nešto što ne možemo spriječiti. Prirodno je i trebamo to prihvatiti", izjavila je Tracy. 

"Kada ležite, gravitacija tkivo dojke 'gura' prema prsima, a ne prema stopalima kao kad ste uspravne. Tako da nošenje grudnjaka tijekom spavanja zapravo nema nikakav učinak jer se grudi prirodno rasporede prema prsima", kaže dr. Seth Rankin.

I naposljetku, što se tiče raširene teorije da je nošenje grudnjaka povezano s rakom dojke, nedavno je i znanstveno dokazano da to nije točno. Istraživanje provedeno u Fred Hutchinson Cancer Research Centru pokazalo je da grudnjaci, bilo koje vrste i oblika, neovisno o tome koliko dugo se nose, ni na koji način ne povećavaju rizik za obolijevanje od raka dojke.

Osim što su znanstvenici opovrgnuli teze da nošenje grudnjaka uzrokuje rak, dokazali su i da ometa kvalitetan noćni san zbog pritiska tkanine, žice i kopče na kožu.

Pročitajte više