Nutricionisti svaki dan jedu ove namirnice i preporučuju ih svima

Foto: Pexels

S OBZIROM na to da sa svih strana možemo čuti savjete o tome što je dobro jesti svakodnevno, a koje namirnice je pametnije izbjegavati, ponekad se uistinu nije teško pogubiti u tim svim pravilima. Kako donosi Taste of Home, nutricionisti su otkrili koje namirnice jedu svaki dan te ih zbog njihovih nutritivnih vrijednosti i dobrobiti za zdravlje preporučuju i drugima.

Orašasti plodovi

Nutricionisti su apsolutno ludi za orašastim plodovima, i to s dobrim razlogom. Bogati su proteinima ​​biljnog podrijetla, mastima koje jačaju zdravlje srca i krvnih žila, ali i vlaknima koja odlično djeluju na probavu te pospješuju mršavljenje.

Dijetetičarka nutricionistica Kristie LeBeau jede orašaste plodove svaki dan jer su, kako objašnjava, istraživanja pokazala da imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući promicanje zdrave tjelesne težine i smanjenje faktora rizika od brojnih srčanih bolesti, ali i karcinoma.

Zeleno lisnato povrće

Bez obzira na to radi li se o špinatu ili kelju u njihovim smoothiejima, salati za ručak ili pečenim prokulicama za večeru, zeleno lisnato povrće je na dnevnom jelovniku svakog nutricionista. Ova hrana bogata je hranjivim tvarima poput folata, vitamina B koji je potreban za zdrava crvena krvna zrnca, beta-karotena i luteina za zdrave oči te vitamina K za zgrušavanje krvi.

''Nedavna studija pokazala je da su ljudi koji su dnevno jeli barem jednu porciju lisnatog povrća imali sporije kognitivno nazadovanje od ljudi koji nisu'', objašnjava nutricionistica Melissa Groves koja dodaje kako zeleno povrće jede apsolutno svaki dan.

Bobičasto voće

Osim što je bobičasto voće ukusno, lagano i ima malo kalorija, bogato je nutritivnim vrijednostima koje pomažu očuvanju našeg zdravlja. Stoga, nije ni čudno što ovu namirnicu nutricionisti jedu što je moguće češće. Nedavno provedeno istraživanje tako je pokazalo kako su odrasle osobe koje svaki dan konzumiraju najmanje jednu šalicu svježih borovnica bile bolje na testovima pamćenja od osoba koje su dobivale placebo, piše Taste of Home.

Mahunarke

Od laganih salata pa sve do bogatih variva, mahunarke su uistinu svestrana namirnica koja može obogatiti apsolutno svako jelo. No, to nije sve. Nutricionisti je posebno vole jer osim što ih možemo jesti cijele godine, mahunarke su bogate vrijednim nutrijentima, odličan su izvor proteina i vitamina, a imaju i vlakna koja hrane dobre bakterije u crijevima te održavaju cijeli probavni sustav zdravim.

Jaja

Sigurni smo da uvijek kod razmišljanja o savršenom doručku na pamet vam prvo padnu jedna jedina - jaja. Koju god pripremu preferirate, ne možete pogriješiti jer je ova namirnica pravo bogatstvo okusa, ali i odlična za zdravlje. Naime, nutricionisti objašnjavaju kako su jaja bogata proteinima i idealna namirnica za početak svakog dan. Ipak je važno napomenuti da s količinom ne smijete pretjerivati jer, iako nema mnogo kalorija, jaje je vrlo zasitno pa više od dva jaja dnevno stručnjaci ne preporučuju.

''Jaja sadrže nutrijente koji su iznimno važni za naš organizam. Kajgana, poširana ili tvrdo kuhana jaja, kod mene sve dolazi u obzir jer jaja obožavam. Jedino je važno da ne pretjerate s njihovom konzumacijom jer su jaki i mogu teško pasti na želudac ako se jedu u prevelikoj mjeri, a mogu štetiti i jetri'', objašnjava registrirana dijetetičarka Shannon A. Garcia.

Pročitajte više