Nutricionistica dijeli četiri namirnice koje su odlične za zdravlje srca i mozga

Foto: Unsplash

U potrazi za optimalnim zdravljem, prehrana je ključna. Baš kao što je važno smanjiti unos određenih namirnica za zdravije tijelo, tako je ključno i dodati prave namirnice na svoj tanjur. Neke od najboljih opcija su one pune antioksidansa. Ove moćne hranjive tvari važne su za zaštitu od oksidativnog stresa, upala i bolesti povezanih sa starenjem.

Dijetetičarka i nutricionistica Catherine Gervacio istaknula je četiri takve namirnice bogate antioksidansima koje podržavaju zdravlje srca i mozga.

1. Špinat

"Ovo zeleno lisnato povrće uvijek je na mom popisu jer nudi mnogo zdravstvenih dobrobiti, uključujući podršku zdravlju srca, zdravlju mozga i prevenciju bolesti povezanih sa starenjem", kaže Gervacio za SheFinds. Prepun antioksidansa poput vitamina C, vitamina E, beta-karotena i flavonoida, špinat se izvrsno bori protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu.

Također, Gervacio ističe njegovu ulogu u zaštiti srca poboljšanjem rada krvnih žila i snižavanjem razine LDL kolesterola, što ga čini svestranim dodatkom svakoj prehrani.

2. Crveno grožđe

Crveno grožđe još je jedan moćan antioksidans u Gervaciovim preporukama. Prepuno resveratrola, flavonoida i vitamina C, crveno grožđe bori se protiv upala, snižava krvni tlak i poboljšava zdravlje srca poboljšavajući protok krvi.

Osim toga, neuroprotektivna svojstva resveratrola nude obranu od kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem i neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti.

3. Brokula

Gervacio također ističe goleme nutritivne prednosti brokule, hvaleći njen profil bogat antioksidansima koji uključuje vitamin C, vitamin E, beta-karoten i fitokemikalije poput sulforafana i kvercetina. "Ovi antioksidansi pomažu smanjiti upalu, poboljšati rad krvnih žila i smanjiti rizik od srčanih bolesti", objašnjava ona.

Štoviše, spojevi pronađeni u brokuli podržavaju zdravlje mozga potičući rast novih neurona i čuvajući kognitivne funkcije.

4. Avokado

Za kraj, nutricionistica ističe sastav avokada bogat antioksidansima, navodeći njegovo obilje vitamina E, vitamina C i karotenoida poput luteina i zeaksantina. "Ovi antioksidansi pomažu smanjiti upalu i razinu LDL kolesterola te poboljšavaju zdravlje srca", objasnila je. Osim toga, mononezasićene masti koje se nalaze u avokadu podržavaju zdravlje mozga i poboljšavaju pamćenje.

Pročitajte više