Nutricionistica je izdvojila sedam razloga zašto bismo češće trebali jesti ciklu

Foto: Pixabay

CIKLA je gomoljasto, slatko korjenasto povrće poznato po brojnim zdravstvenim dobrobitima. Poznata je po svojoj jarkoj boji i zemljanom okusu, a sve više stručnjaka tvrdi da bismo je češće trebali konzumirati u prehrani. Jedna od njih je i nutricionistica Archana Batra, koja je izdvojila nekoliko razloga zašto bi se baš cikla trebala nalaziti na našem meniju.

Cikla je bogata antioksidansima

Cikla je snažan izvor antioksidansa, uključujući betalaine i betacijanin, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutraliziraju slobodne radikale u tijelu. Ovi spojevi igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od kroničnih bolesti i promicanju zdravlja stanica.

"Osim toga, cikla je prepuna hranjivih tvari poput proteina, bakra, magnezija, ugljikohidrata, vlakana, željeza i vitamina C", objašnjava nutricionistica.

Cikla je niskokalorično povrće

Za sve one koji paze na unos kalorija i žele smršavjeti, cikla je odličan dodatak prehrani. Cikla ne sadrži puno kalorija, što je čini izvrsnom namirnicom koju se može uključiti u prehranu, prenosi Health Shots.

Poboljšava razinu energije

Cikla je prirodni izvor hranjivih tvari koje podižu energiju, uključujući ugljikohidrate, željezo i vitamin C. Ove hranjive tvari pomažu u obnavljanju zaliha energije i u borbi protiv umora, što ovo povrće čini izvrsnim izborom za one koji žele podići razinu energije na prirodan način.

Konzumacija cikle utječe na anemiju

Anemija nastaje nedostatkom crvenih krvnih stanica ili hemoglobina u krvi. Ovo stanje može dovesti do umora, slabosti i drugih zdravstvenih problema. Ako patite od anemije, možda biste trebali češće jesti ciklu.

Ona je bogata željezom i folnom kiselinom, bitnim nutrijentima za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što je čini odličnim dodatkom prehrani za prevenciju i liječenje anemije, prenosi Health Shots.

Cikla ima protuupalna svojstva

Kronična upala povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, artritis i rak. Nutricionistica Batra ističe da "protuupalna svojstva cikle pomažu u smanjenju upale u tijelu, potencijalno smanjujući rizik od razvoja ovih stanja".

Utječe na zdravlje mozga

Kako prenosi Health Shots, nitrati u cikli poboljšavaju protok krvi u mozgu što može poboljšati kognitivnu funkciju i odgoditi kognitivni pad povezan sa starenjem. Također, antioksidansi u cikli pomažu u zaštiti stanica mozga od oksidativnog stresa.

Cikla pozitivno utječe na zdravlje crijeva

Sadržaj vlakana u cikli podržava zdravlje probavnog sustava potičući redovitost i sprječavajući zatvor, prenosi Health Shots. Dodaju da prisutnost nitrata u prehrani može potaknuti rast korisnih bakterija u crijevima, podupirući zdrav mikrobiom i cjelokupnu funkciju crijeva.

Pročitajte više