Nutricionistica savjetuje da ovu hranu izbacimo s večernjeg jelovnika jer kvari san

Foto: Unsplash

AKO se želite bolje naspavati, obratite pozornost na ono što jedete. Nutricionistica Cheryl Lythgoe za Daily Mail je otkrila da postoji hrana koja kvari san i koja će nas držati budnima do sitnih noćnih sati.

Grickalice

Koliko god je zabavno zavaliti se u krevet s vrećicom čipsa, Lythgoe savjetuje da to izbjegavamo. Grickalice su pune soli, koja nas može učiniti još gladnijima i uzrokovati prejedanje.

Curry

Imamo lošu vijest za ljubitelje curryja. Ovo ljuto jelo sadrži visoke doze kapsaicina, aktivne kemikalije u čili papričicama koja podiže našu tjelesnu temperaturu, što ne doprinosi kvalitetnom noćnom odmoru.

Čokolada

Da, ponekad je teško odoljeti kockici čokolade, ali budite svjesni da ona sadrži kofein, teobromin i šećer, što je idealna kombinaciju za sabotažu sna.

Sir

Konzumacija jakih sireva poput cheddara i parmezana neposredno prije spavanja može ubrzati otkucaje srca. Također, u siru se nalazi aminokiselina tiramin, koja nas čini budnima.

Sladoled

Ako inače imate problema sa spavanjem, klonite se sladoleda. Prema nutricionistici, za ovaj ukusni zalogaj je bolje rezervirati dnevne, a ne večernje sate. Hrana bogata šećerom, poput sladoleda i slatkiša, isprva dovodi do skokova razine šećera u krvi, koja zatim pada dok spavamo. Kada se to dogodi, povećava se razina kortizola i tijelo se budi iz sna.

Pročitajte više