Ova 3 pravila ključna su za zdravu prehranu

Foto: 123RF 

NIJE svaki savjet dobar savjet.
 
A kada je u pitanju zdrava prehrana, savjeta je toliko da nije ni čudo da se gubite u moru istih. Neki su itekako dobri no neki nisu, a ponekad je jako teško odrediti kojoj skupini pripadaju oni koje svakodnevno čujete ili čitate.
 
Mi smo vam današnjim člankom odlučili malo rasteretiti glavu te objasniti 3 ključna nutritivna savjeta za zdrav život kako bismo vas uvjerili da zdrava prehrana nije toliko komplicirana kao što možda mislite.
 
Bitno je da slušate signale koje vam šalje vaše tijelo te budete dosljedni.
 
1. Razmišljajte što jedete
 
Najzdravija prehrana za vaše tijelo sastoji se od svježih i doma kuhanih namirnica, a jedino tako u potpunosti kontrolirate što jedete, kako pripremljeno i u kojoj količini. Također, vrlo je bitno da svaki obrok pojedete u miru i sjedeći jer hrana treba biti užitak, a ne izvor stresa.
 
 
2. Voće i povrće je važno
 
Namirnice biljnog porijekla jako su važne za vaše zdravlje, ali i izgled, a udio voća i povrća u svakom obroku bi trebao biti 50 posto. Većina vrsta nema previše kalorija, a nutritivno se radi o vrlo bogatim namirnicama, što posebno vrijedi za povrće.
 
 
3. Pazite na količine
 
Prirodne namirnice brže će vas zasititi i zadovoljiti pa ćete s njima i lakše paziti na veličine porcija. S druge strane, sjetite se kako izgledate kada jedete slatko: ne možete nikako prestati, zar ne? A što manje jedete slatko, bit će i manja vaša želja za takvim namirnicama. Tako nije problem da s vremena na vrijeme pojedete nešto nezdravo no pazite koliko toga jedete te takve namirnice uvijek iskombinirajte sa zdravima, posebno ako vam je cilj skinuti koji kilogram. Primjerice, hamburger pojedite sa zelenom salatom i rajčicama, a ne masnim i slanim krumpirićima i slično.
 

Pročitajte više