Ova užina je najbolji saveznik u borbi protiv nadutosti, prema dijetetičarima

Foto: Shutterstock

Kada se osjećamo naduto, posljednje što želimo učiniti jest pojesti nešto što može pogoršati stanje. Iako sva hrana može zvučati neprivlačno u ovakvim trenucima, konzumacija određene hrane zapravo nam može pomoći da se osjećamo bolje. Dijetetičarka Natalie Rizzo otkrila je da je njezin omiljeni međuobrok za borbu protiv nadutosti zeleni smoothie od ananasa.

Vrlo je jednostavan za napraviti, sastoji se od nekoliko namirnica i može biti gotov za pet minuta. Sadrži špinat, ananas i nemasni, obični grčki jogurt, tri namirnice koje mogu pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma povezanih s nadutošću. 

Namirnice za smoothie uključuju:

  • 120 ml nezaslađenog bademova mlijeka
  • 80 ml nemasnog grčkog jogurta
  • 30-40 grama mladoga špinata
  • Jedna srednja banana (120-150 grama)
  • 115 grama smrznutih komadića ananasa
  • Jedna žlica chia sjemenki

"Zeleno povrće ima vrlo visok sadržaj netopivih vlakana koja pomažu hrani u kretanju kroz probavni trakt i mogu pospješiti rad crijeva", kaže dijetetičarka i nutricionistica Ginger Hultin za EatingWell.

Osim toga, chia sjemenke su također dobar izvor vlakana, stoga samo jedna šalica ovog zelenog smoothieja zadovoljava 35% dnevnih potreba za vlaknima.

Ananas i grčki jogurt odlični su za zdravu probavu

Smoothie svoju slatkoću dobiva od ananasa. "Ovo prirodno slatko tropsko voće ima diuretski učinak, što pomaže vašem tijelu da se brže riješi viška vode", tvrdi stručnjakinja za prehranu, Frances Largeman-Roth.

Oslobađanje tijela od viška vode može smanjiti nadutost. "Ovo tropsko voće posebno ima neke korisne probavne enzime, kao što je bromelain", dodaje Hultin. Neki ljudi smatraju da ovo djeluje umirujuće na želudac i pomaže im da bolje probave hranu.

Također je važno spomenuti da grčki jogurt sadrži probiotike koji su odlični za zdravu probavu. "Aktivni probiotici u jogurtu pomoći će vam poboljšati zdravlje crijeva i probavu tijekom vremena", ističe Largeman-Roth.

Iako se osjećamo neugodno kada smo naduti, važno je da se stvari kreću kroz gastrointestinalni (GI) trakt kako bi se nadutost smanjila. "Umjesto da preskačete obroke dok nadutost ne nestane, jedite samo manje obroke i međuobroke te izbjegavajte hranu za koju znate da može izazvati veću nadutost, poput graha", zaključuje Largeman-Roth.

Pročitajte više