Ove dvije grickalice začepljuju arterije, tvrde nutricionisti

Foto: Pexels

Održavanje zdravog srca ključan je dio cjelokupnog zdravog života, a jedan od najboljih načina da to učinimo jest davanje prioriteta prehrani zdravoj za srce. Osim redovitog dodavanja hrane bogate antioksidansima u svoju prehranu, također trebamo ograničavati unos određenih namirnica koje su štetne za zdravlje srca.

Nažalost, to može uključivati neke od naših omiljenih grickalica, jer mogu dovesti do začepljenja arterija i većeg rizika od srčanih bolesti. Nutricionistice Mary Sabat, Susan Schachter i Lisa Richards istaknule su najgore grickalice koje bismo trebali izbjegavati.

Čips od krumpira

Čips je vjerojatno jedna od prvih stvari koje nam padnu na pamet kada zaželimo neku slanu grickalicu. Ipak, koliko god je ova klasična grickalica ukusna, toliko je i štetna za naše zdravlje. Redovito grickanje čipsa može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući začepljene arterije i veći rizik od srčanih bolesti.

"Obični čips od krumpira obično se prži u nezdravim uljima, koja su bogata zasićenim i trans mastima. Ove masti mogu povećati razinu kolesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama, što s vremenom dovodi do začepljenja arterija", rekla je Sabat za SheFinds.

Schachter podržava ovo mišljenje, ističući da je ovaj međuobrok također "prepun natrija", što može dovesti do niza zdravstvenih rizika. "Kombinacija transmasti i visokog unosa natrija može povisiti razinu LDL kolesterola te povećati rizik od stvaranja arterijskog plaka, što dovodi do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti", kaže ona.

Pohani sir

Richards upozorava da ova grickalica može biti štetna za zdravlje srca, ako se konzumira redovito.

"Pohani sir smatra se grickalicom koja začepljuje arterije zbog visoke razine nezdravih masti i rafiniranih ugljikohidrata. Ova hrana je obično obložena tijestom i pržena u dubokom ulju, što ne samo da povećava sadržaj kalorija, već također uvodi transmast i zasićene masti iz ulja za prženje", istaknula je.

Richards ponavlja da je poznato kako trans masti i zasićene masti podižu razinu LDL (lošeg) kolesterola, pridonoseći nakupljanju plaka u arterijama te povećavajući rizik od ateroskleroze i bolesti srca. Sadržaj rafiniranih ugljikohidrata u tijestu i pohanju može dovesti do skokova u razini šećera u krvi, što potencijalno utječe na osjetljivost na inzulin i potiče upalu.

"Redovita konzumacija pohanog sira, kao i ostale pržene i masne hrane, može imati štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava i opću dobrobit", zaključuje Richards.

Pročitajte više