Ove svakodnevne navike prava su katastrofa za zdravlje

Foto: 123RF

KAD razmišljate o lošim navikama, obično mislite na pušenje ili jedenje brze hrane, ali postoje neke navike koje mnogi imaju, čine se neštetnima, ali zapravo škode zdravlju.

Ispostavilo se da bi vam neke svakodnevne navike mogle činiti više štete nego koristi, poput ispijanja ukusnog smoothieja. Znanstvenici su također otkrili koliko je vremena potrebno da se riješite nekih ozbiljnih i štetnih navika.

1. Spavate u odjeći

Spavanje u odjeći zaista nije dobra ideja.

Uske majice mogu utjecati na cirkulaciju krvi i s vremenom će vam postati previše vruće i neudobno. Čak i ako se ne probudite, to će poremetiti kvalitetu vašeg sna.

2. Presnažno četkate zube

Možda mislite da će vam zubi izgledati bjelje i čišće ako ih budete često prali, ali to nije sasvim točno. 

Dok četkate zube, četkicu trebate stisnuti tek toliko da osjetite njezine dlačice na desnima. Ako se dlačice savijaju, radi se o prevelikom pritisku i možete oštetiti desni i caklinu.

3. Opsjednuti ste stvarima koje su izvan vaše kontrole

Ne možete promijeniti ono što rade drugi ljudi, a ako se stalno živcirate zbog toga, vaše mentalno i fizičko zdravlje bi se moglo pogoršati.

Koristite svoje vrijeme i energiju kako biste napredovali kao osoba i postanite bolja verzija sebe. 

To ne znači da trebate postati ravnodušni, samo nemojte biti opsjednuti nečim nad čime nemate kontrolu. Vaša obitelj i prijatelji trebaju vam da ostanete zdravi i sretni.

4. Radite više stvari odjednom

Stereotip da sve žene mogu raditi više zadataka odjednom nije sasvim točan. Prema istraživanjima, samo oko 2% stanovništva to stvarno može raditi učinkovito. 

Dakle, ne pokušavajte raditi više stvari odjednom, usredotočite se na jednu stvar i ubrzo ćete primijetiti da ste tako učinkovitiji.

5. Imate negativan govor tijela

Sigurno ste čuli za izraz "ne sudite knjigu po koricama", ali u stvarnom životu svi se oslanjaju na ono što vide. 

Zapravo, stručnjaci vjeruju da se većina komunikacije temelji na neverbalnim znakovima. 

Analizirajte sami sebe i pokušajte utvrditi imate li loše navike u govoru tijela kao što su drhtanje, obrambeni položaji ili agresivni kontakt očima, što bi moglo biti pogrešno protumačeno. 

Ako primijetite da neke od ovih stvari radite, pokušajte ih promijeniti.

6. Odugovlačite

Većina ljudi odugovlači, samo je razlika u trajanju. 

Ipak, ako vam ova navika izmakne kontroli i nastavite odlagati svoje zadatke do dana prije roka, možda ćete naići na velike probleme na poslu ili u školi.

7. Često pijete lijekove protiv bolova 

Ako se pravilno ne koriste, lijekovi protiv bolova mogu uzrokovati više zdravstvenih problema nego koristi, uključujući probleme s pamćenjem, promjene raspoloženja, lošu koncentraciju i usporeno vrijeme reakcije.

Kako je učinak postupan, možda nećete ni primijetiti da ste postali opijeni lijekovima protiv bolova. Zlouporaba nekih lijekova protiv bolova može povećati rizik od pojave čireva, pa čak i rizik od unutarnjeg krvarenja.

8. Nosite visoke potpetice svaki dan

Visoke potpetice izgledaju sjajno, u njima noge izgledaju dulje i osjećate se lijepo, međutim, imajte na umu da vas svakodnevno dulje nošenje potpetica može koštati zdravlja

Kad nosite visoke potpetice, vaš donji dio leđa automatski se pomiče naprijed i to izbacuje vaše kukove i kralježnicu izvan prirodne ravnoteže, što vrši dodatni pritisak na koljena i vaša tjelesna težina nije ravnomjerno raspoređena na nogama.

9. Zamijenili ste doručak smoothiejima

Možda mislite da je zamjena doručka smoothiejima zdraviji izbor. 

Nutricionisti ipak upozoravaju da uobičajeni recepti za smoothie uglavnom sadrže voće, vodu i orašasto mlijeko, što znači da u jednoj porciji imaju previše šećera. 

Iako je voće dobro za vas, unos previše voća odjednom će vam povećati šećer u krvi i razinu inzulina, drugim riječima, dovest će do povećanja kilograma. Kao što se može reći za mnoge stvari, umjerenost je ključ.

Osim ispijanja ukusnih smoothieja, postoji sedam loših navika koje će, ako ih zamijenite dobrim navikama, učinkovito rezultirati gubitkom kilograma.

Pročitajte više