Ove vrste vježbi smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, otkriva studija

Foto: Pexels

Oko 500.000 ljudi u Hrvatskoj ima dijabetes, a većina ima dijabetes tipa 2. Rizik od razvoja te bolesti ovisi o nizu čimbenika, uključujući genetiku, a novo istraživanje pokazalo je da određene vrste vježbi mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa do 74 posto.

Studija objavljena u British Journal of Sports Medicineu analizirala je podatke više od 59.000 ljudi. Istraživači su pratili fizičku aktivnost sudionika pomoću akcelerometra. Oni koji su vježbali do sat vremena dnevno umjerenim do snažnim intenzitetom smanjili su rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 do 74 posto.

Dakle, najbolje vježbe za smanjenje rizika od dijabetesa su brzo hodanje, trčanje, ples, HIIT, vožnja biciklom uzbrdo ili brzim tempom i intenzivno vrtlarenje.

Zašto vježbanje može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2?

Istraživači nisu istražili zašto tjelovježba može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, samo su pronašli povezanost. Međutim, postoje neke teorije.

"Poznato je da tjelovježba utječe na nekoliko bioloških mehanizama povezanih s dijabetesom, uključujući optimizaciju načina na koji tijelo regulira glukozu (poznatu i kao šećer u krvi)", kaže koautor studije Borja del Pozo Cruz.

Vježbanje također pomaže u senzibilizaciji tijela na inzulin, koji pomaže šećeru u krvi da uđe u stanice kako bi se mogao koristiti za energiju, objašnjava dr. Mark H. Schutta.

"Ako inzulin bolje djeluje u tijelu, beta-stanice u gušterači koje proizvode inzulin moći će se malo odmoriti i možda neće napredovati do dijabetesa tipa 2", kaže.

Vježbanje umjerenog do snažnog intenziteta povećava sagorijevanje masti općenito, što bi moglo pomoći ljudima da imaju nižu tjelesnu težinu. Poznato je da je prekomjerna tjelesna težina ili pretilost faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

Koji su čimbenici rizika za razvoj dijabetesa tipa 2?

Važno je napomenuti da ovo nije jedina studija koja je povezala tjelovježbu sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Ranije istraživanje pokazalo je da brzo hodanje može znatno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, dok je studija objavljena prošle godine u časopisu Diabetes Care utvrdila da za svakih tisuću koraka koje osoba napravi dnevno ima šest posto manji rizik od dijabetesa tipa 2.

Čimbenici rizika za dijabetes tipa 2 su predijabetes, višak kilograma, dob (45 godina ili više), obiteljska povijest dijabetesa tipa 2, slaba tjelesna aktivnost (manje od tri puta tjedno) i povijest gestacijskog dijabetesa.

Pročitajte više