Ove zime svakako iskoristite blagodati ovih šest jeftinih supernamirnica

Foto: 123rf 

KADA se sjetimo zime i pomislimo na tipičnu zimsku prehranu mogli bismo na prvu reći da je to godišnje doba doista najsiromašnije zdravim nutrijentima. Mogli bismo reći da zima čak ni nema svoje adute, ma da ih čak niti ne treba imati jer na tržištu i dalje možemo naći čitavu paletnu sada smrznutih ili konzerviranih namirnica, ali to je zapravo toliko daleko od istine. Jer zima itekako ima svoje super adute, a ovu su samo neki od njih. Kako bi ih ove zime iskoristili na maksimum donosimo vam ne samo popis već i prijedloge kako ih pripremiti da u njima sačuvate najviše nutrijenata. 

Repa  

Možda vam ne spadaju u omiljenije namirnice, ali korjenasto povrće itekako je dobar izvor svega i svačega zdravog i dobrog, a repa stvarno obiluje visokom koncentracijom vitamina, minerala te karotenoida. Također je dobar izbor u pogledu vlakana, folne kiseline te vitamina C, E i K. Sličan po sastavu je i pastrnak, a kako je to korjenasto povrće prilično tvrdo najčešće se konzumira kuhano - u juhama ili umacima, no čak i ako niste fan njihovih okusa pa ih neće htjeti izravno jesti znajte da oni dobar dio svojih nutrijenata otpuštaju u ovud u kojoj su kuhani tako da i na taj način možete dobiti dobar dio onoga što pružaju. 

Možete ih probati i lagano prepržene na malo maslinovog ulja koje će pomoći lakše apsorbirati vitamine. Kao takvi vam mogu biti idealan dodatak salatama, a kako čak i korjenasto povrće možete jesti sirove - znajte da je sirova, obično narezana repa zapravo vrlo ukusna i prirodan je lijek za žučne kamence. 

Komorač 

Priznajte, kada ste, ako ste uopće, posljednji put kupili komorač? Možda ćete sad dvaput razmisliti i priuštiti si malo ovog finog povrća punog vitamina C, kalija, vlakana i folne kiselina. Komorač ima okus kombinacije luka i celera, ali je blaži i zbog toga zapravo idealan za konzumaciju, a kada se priprema termičkom obradom postaje čak i malo slatkast. Najbolji i najjednostavniji način za pripremu super ukusnog komorača jest da ga narežete i lagano sotirate na blagoj vatri dok malo ne omekša i ne pusti svoj slatkasti okus, odnosno postane lagano karameliziran. Tako pripremljen odličan je dodatak mesnim jelima kao preljev, čak i umak za super ukusan hamburger. 

Prokulice 

Iako ih se, posebno u specijaliziranim trgovinama može naći gotovo tijekom cijela godine sezona prokulica, ili kelja pupčara ako ih tako radije zovete, upravo je sada - u jesen i prvoj polovici zime zbog čega su sada zaista najdostupnije i najjeftinije, a njihova je vrijednost velika. Prokulice su savršen izvor vlakana, vitamina C i antioksidansa. 

Čak je i njihova priprema vrlo jednostavna, a da bi iskoristili njihov nutritivni maksimum najbolje ih je tek lagano popržiti na malo maslinova ulja, začinjene samo s malo soli i papra. Odlično se sljubljuju i ako im dodate malo jabuka, brusnica ili oraha. 

Zeleno lisnato povrće 

Kelj, blitva, raštika i ostalo zeleno lisnato povrće prepuno je antioksidansa i savršen su nadomjestak mlijeku i mliječnim proizvodima jer su bogat izvor kalcija, željeza i folne kiseline - idealna hrana za zimske trudnice. 

Sve te predivne antioksidanse možete konzumirate lagano prokuhane ili još bolje kuhane na pari, kako bi zadržali što više nutrijenata, ali možete malo njima i kombinirate okuse na koje možda niste navikli. Primjerice, čips od kelja - listovi prženi u maslinovom ulja bit će savršena zamjena za nezdrave grickalice, a svakako ih možete dodati i uobičajenim salatama da ih malo oplemenite s obzirom da se super sljubljuju s feta sirom, narezanim bademima i malo kiselih sjemenki nara. Možete ih dodati i mesnim jelima, ili kao prilog složiti malo zelenih listova lagano sotiranih s kimom. 

Citrusi

Nisu citrusi uzalud najčešći upravo zimi kada ljudskom organizmu počinje nedostajati vitamina, odnosno kada je potreba za vitamina veća nego u toplijem dijelu godinu. Zato neka svaki vaš dan bude obogaćen i s pokojom mandarinom, grejpom, narančom, limunom - koje možete jesti sirove, cijediti u sokove, dodati ih u smoothieje ili njima začiniti jela. Osim toga citrusi se odlično slažu i s mesom pa neka postanu sastavni dio vašeg cjelovitog obroka. Bogati su naravno vitaminom C i A te vlaknima. 

Nar 

Predivna crvena boja sjemena jednostavno vas mora mamiti da ih, sada dok i je sezona, jedete što više. I to iz brojnih razloga s obzirom da su odličan izvor antioksidansa, ali i dobrih fitonutrijenata poput beta-karotena te kalija i vitamina C. A njihove je primjena u gastronomiji zaista šarolika - možete ih jesti kao voće, možete ih dodati u jogurte ili ih lagano propirjati i dodati jelima od svinjetine ili peradi s kojima se odlično sljubljuje. Možete ih naravno staviti i u razne kaše i žitarice jer će vas svojim okusom dodatno osvježiti. 

Pročitajte više