Ovi dodaci prehrani mogli bi pomoći da zdravije starimo

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

MOŽE li redovito uzimanje određenih suplemenata produžiti životni vijek? Komplicirano je.

“Pet najvažnijih ponašanja za dugoročno zdravlje i dugovječnost su nepušenje, održavanje zdrave težine, ograničen unos alkohola, redovita tjelovježba i spavanje minimalno sedam sati u 24 sata”, kaže dijetetičarka Kim Yawitz.

“Ako ovih pet stvari ne radite, onda je uzimanja suplemenata za dugovječnost kao da u pokvaren automobil s tri probušene gume i lošom spojkom točite najbolje gorivo”, tvrdi. 

Da, niti jedan dodatak prehrani neće pomoći da živimo dulje. Ipak, postoje neki dokazi da bi određeni suplementi mogli pomoći za starimo zdravo, pod pretpostavkom da se zdravo hranimo, vježbamo i dobro brinemo o sebi. 

“Neki dodaci prehrani sprječavaju ili čak poništavaju biokemijske promjene povezane sa starenjem, kao što su oštećenje stanica, smanjena stanična energija i mutacije DNK. Drugi ciljaju na sustavnu upalu, koja doprinosi skraćivanju života kao posljedici bolesti srca, dijabetesa ili raka”, ističe Yawitz te napominje da pri odabiru dodataka prehrani tražite one koji imaju oznaku da ih je testirala treća strana.

“To znači da je proizvođač platio neovisni laboratorij za testiranje čistoće proizvoda i da oni jamče točnost podataka o hranjivim tvarima navedenima na etiketi”, navela je za Men’s Health pa pobrojala koje dodatke prehrani savjetuje ljudima koji žele bolje stariti.

Magnezij

Ovaj mineral ublažava zatvor i glavobolju, a čak 68 posto ljudi ne dobiva ga dovoljno. Magnezij se može naći u hrani bogatoj vlaknima, poput tamnog lisnatog povrća i morskih algi, kao i u brokuli, tikvi, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama.

Češnjak

Ubacivanje češnjaka ne zvuči vam primamljivo? Možda promijenite mišljenje kada doznate da je nedavna velika studija povezala svakodnevnu konzumaciju sirovog češnjaka s nižim rizikom od smrti.

“Mogao bi vam pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara”, tvrdi Yawitz, pozivajući se na studiju.

Vitamin D

Vitamin sunca još je jedan dodatak koji se isplati pojačati u svojoj prehrani. Osim što se apsorbira putem sunčeve svjetlosti, vitamin D nalazi se u lososu, obogaćenom soku od naranče i mlijeku, kao i mliječnim alternativama. Važan je za zdravlje kostiju i imunitet.

Selen

Selen je dosta zanemaren dodatak koji ima antioksidativne učinke koji mogu pomoći u smanjenju rizika od mnogih uobičajenih bolesti povezanih sa starenjem. Ne trebamo ga koliko drugih vitamina i minerala, a nalazi se u ribi, jajima i puretini, cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima.

Vitamin B12

Ovaj vitamin nalazi se u govedini, jetri, piletini, morskim plodovima i jajima, a također je obogaćen nekim namirnicama poput žitarica i biljnog mlijeka. Tijelo će ga teže apsorbirati iz hrane nakon 50. pa se isplati razmisliti da ga uzimamo u obliku suplementa.

Vitamin B12 važan je za mnoge potrebne tjelesne funkcije, uključujući proizvodnju crvenih krvnih stanica i pravilno održavanje središnjeg živčanog sustava.

Pročitajte više