Ovo je hrana koja vas najviše deblja

Foto: 123RF

PRETILOST je postala veliki zdravstveni problem.
 
Nekada je problem bila glad, danas je problem prekomjerna konzumacija hrane koja ne dovodi samo do debljanja, nego i do brojnih problema sa zdravljem.
 
Neaktivni način života, loša prehrana, nedostatak sna, stres, alkohol... Sve to utječe na vašu liniju, a mi smo se danas pozabavili namirnicama koje vas debljaju najviše.
 
Šećer
 
Ovu namirnicu znanstvenici nazivaju "najrasprostranjenijom drogom" s puno ovisnika. Ona stoji iza brojnih zdravstvenih problema i bolesti, kao što je dijabetes, a osim toga ima i visoku kalorijsku vrijednost pa je jedan od glavnih uzročnika stvaranja masnih naslaga kod milijuna i milijuna ljudi.
 
Sir
 
Iako se sir smatra kvalitetnom namirnicom koja je bogata i proteinima, on sadrži i prilično velike količine masti pa je i teško probavljiv, posebno žuti sir. 
 
Krumpir
 
Dopustite da vam ovo predočimo u brojkama: na 100 grama krumpira ide 87 kalorija, od kojih 20,8 grama otpada na ugljikohidrate. Upravo zato, pazite li na liniju, krumpir nije namirnica koju biste trebali često konzumirati.
 
Alkohol
 
Ljudi često rade jednu veliku pogrešku, a to je da paze na to što jedu, ali ne i na ono što piju. Naime, gazirana pića, razni sokovi, a posebno alkohol, prepuni su neželjenih kalorija koje stvaraju masne naslage na vašem tijelu. Drugim riječima, alkohol onemogućava tijelo da sagori masnoće te potiče otpuštanje kortizola, hormona stresa koji uništava mišiće i podržava stvaranje masnoća.
 
Namirnice od bijelog brašna
 
Tjestenina, bijeli kruh, bijela riža, bijela peciva... Sve su to namirnice s visokim glikemijskim indeksom koje stvaraju neželjeno salo.
 
Masti i ulja
 
Masnoće su posebno problematične kada se unose u organizam kroz prženu hranu u koju su duboko uvučene. Jedna žlica ulja ima oko 130 kalorija pa vas ova tvrdnja ne bi trebala čuditi. Pripazite na njihov unos ako pazite na liniju.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz prehrana, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: prehrana.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više