Ovo je jedna od najvažnijih nuspojava jedenja previše jaja, tvrde stručnjaci

Foto: Shutterstock

TVRDO kuhano jaje može biti dobar izvor proteina koji ublažava glad, ali nova "dijeta s kuhanim jajima" izgleda da je odvela cijelu priču malo predaleko, tvrde dijetetičari.

Što je dijeta s kuhanim jajima?

Women's Health izvijestio je o dijeti s kuhanim jajima koja se munjevito širi internetom i dobiva veliku popularnost. Naime, stvari nisu jednostavne. Iako dijeta, jasno, sadrži kuhana jaja, to nije sve što se nalazi na jelovniku.

Prema Women's Healthu, dijeta s kuhanim jajima također uključuje popis nemasnih proteina (riba, svinjetina, perad bez kože), povrća bez škroba (lisnato zelje, brokulu, paprike, šparoge i mrkve), vrlo odabrano voće (bobičasto voće, limun, grejp i lubenica) i minimalno masnoća (maslac, majoneza i kokosovo ulje).

Kuhana jaja dio su najviše tri dnevna obroka

Ova dijeta zahtijeva od pojedinca da pojede dva jaja s voćem za doručak, zatim povrće s jajima ili neki drugi nemasni protein i za ručak i za večeru, prema registriranoj dijetetičarki i nutricionistici Erin Palinski-Wade.

Kad god oduzmemo sve ugljikohidrate iz svoje prehrane, to će nam pomoći da smršavimo, ali ne na zdrav način. Palinski-Wade kaže da je problem s dijetom s kuhanim jajima to što vašem tijelu ne osigurava sve potrebne namirnice.

Women's Health citira i Keri Gans, također registriranu dijetetičarku i nutricionisticu, navodeći namirnice koje su zabranjene na dijeti s kuhanim jajima: "Dijeta predlaže izbjegavanje sve prerađene hrane, ali čak i nekih vrsta povrća poput krumpira, kukuruza, graška i mahunarki. Također se traži da izbjegavate neke vrste voća: banane, ananas, mango, sušeno voće i zaslađena pića."

Nova studija ponudila je jedan razlog zbog kojeg ova dijeta nije zdrava

Znanstvenici su ukazali na to kako ova dijeta nije idealna za naše zdravlje jer u svom rasporedu ne sadrži cjelovite žitarice, koje su vrlo važne za zdravlje srca i krvnih žila, tvrdeći da mogu i pomoći pri mršavljenju.

Nekoliko tvrdo kuhanih jaja dobar je međuobrok povremeno, unutar uravnotežene prehrane, ali nekoliko dnevno nije održiv princip, sugerira Palinski-Wade.

Također, važno je zapamtiti da, iako jaja imaju neke odlične zdravstvene prednosti, ona su također izvor kolesterola i zasićenih masti i pretjerivanje i baziranje prehrane na jednoj namirnici nikad nije dobra opcija.

Pročitajte više