Ovo je manje poznat simptom raka kože, a javlja se na stopalima, kažu doktori

Foto: Shutterstock

IAKO mnogima može biti vrlo primamljivo uživati ​​u vrućini i pocrnjeti, sunčeve zrake mogu stvoriti i veliku opasnost od raka kože. Melanom, najteži rak kože, dijagnosticira se 16 tisuća puta godišnje, a prema podacima koje donosi Cancer Research UK, ova vrsta raka godišnje odnese živote 2340 ljudi.

Kako donosi britanski The Sun, ova vrsta karcinoma razvija se na koži koja je previše izložena suncu, i to najčešće bez zaštite. No simptomi bolesti mogu se pojaviti i na stopalima.

S obzirom na to da većina ljudi nikad ne provjerava svoja stopala zbog znakova melanoma, ovaj se rak često širi prije nego što se primijeti, upozoravaju liječnici. Jedan znak na našem stopalu na koji moramo paziti su otvorene rane ili posjekotine koje zacjeljuju i brzo se vraćaju.

Kao i kod svakog drugog raka, stope preživljavanja su najbolje kada se bolest brzo otkrije. Liječnici zato dijele i ostale simptome koji također mogu ukazivati na melanom. To podrazumijeva pojavu novog madeža ili promjenu postojećeg madeža na tijelu, promjene u značajkama kože iznad pigmentiranog mjesta i znakove upale kože koja okružuje postojeći madež.

Pročitajte više