Ovo je najbolja riba za zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka

Foto: Borna Filic/PIXSELL

ONO što jedete ima više utjecaja na vaše zdravlje nego što mislite, osobito kada je u pitanju zdravlje srca. Važno je birati najbolje, visokokvalitetne sastojke, a pravi proteini dugoročno će osigurati da vaše srce ostane zdravo.

"Najbolji proteini za vaše srce su oni koji imaju malo zasićenih masti. Zasićene masti, kada se redovito konzumiraju, mogu doprinijeti povećanju ukupnog i lošeg (LDL) kolesterola", rekla je dijetetičarka Amy Goodson za Eat This.

Nakupljanje LDL kolesterola u krvotoku može začepiti arterije, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Održavanje niske razine LDL kolesterola ključno je za dobro zdravlje srca kako starite, što znači da redovito treba birati nemasne proteine ​​s malo zasićenih masti.

Jedan od najboljih načina da to učinite je da uključite ribu u svoj jelovnik. A losos je najbolji izbor zbog svih njegovih nutritivnih prednosti.

"Losos sadrži visokokvalitetne proteine i hranjive tvari poput vitamina D, B6, B12, selena, fosfora i kalija, kao i omega-3 masne kiseline. Masna riba, poput lososa, najbolje opskrbljuje tijelo omega-3 masnim kiselinama, koje su zdrave za srce i imaju zaštitni učinak na njega", pojasnila je Goodson.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u povećanju razine HDL ili dobrog kolesterola. Prema časopisu Circulation, omega-3 masne kiseline također mogu sniziti razinu triglicerida i smanjiti agregaciju trombocita, koja može uzrokovati probleme s protokom krvi u srce. Uz to imaju protuupalni učinak.

Kako biste u potpunosti iskoristili sve dobrobiti za zdravlje srca koje losos može ponuditi, Goodson preporučuje da ga jedete dva puta tjedno. Američko udruženje za srce također preporučuje jesti porciju masne ribe dvaput tjedno. Iako je poznato da je riba izložena živi, ​​Goodson ističe (i istraživanja potvrđuju) da su prednosti konzumiranja omega-3 masnih kiselina daleko veće od rizika koje možda ima jedenje ribe, a s tim se slaže i Američko udruženje za srce.

Pročitajte više