Ovo su mitovi o mlijeku u koje možda vjerujete, a ne biste trebali

Foto: Pexels

TIJEKOM posljednjih nekoliko godina, razgovori o konzumiranju mlijeka i njegovim koristima podijelili su ljude. Za milijune ljudi mlijeko je značajan alat za zadovoljavanje dijela dnevnih prehrambenih potreba, dok je s druge strane mnoštvo istraživačkih studija dovelo u pitanje njegovu nutritivnu vrijednost.

Portal Times of India popisao je nekoliko mitova o mlijeku u koje često vjerujemo.

1. Mlijeko se može zamijeniti superhranom i zadovoljiti naše nutritivne potrebe

S unosom mlijeka ne treba pretjerivati, ali u umjerenim količinama se smatra korisnim. Mlijeko je jedan od najpristupačnijih prehrambenih proizvoda, a superhrana koja se smatra njegovom alternativom je često puno skuplja. Čaša mlijeka osigurava oko 30 posto naših dnevnih prehrambenih potreba koje nam druge namirnice u istoj količini možda ne mogu uvijek pružiti.

2. Mlijeko deblja

Iako mnogi tvrde da konzumiranje mlijeka povećava tjelesnu težinu, ne postoji studija koja bi dokazala tvrdnju da mlijeko značajno pridonosi pretilosti kod odraslih ili djece. Čaša mlijeka sadrži prirodni šećer, a liniji škode namirnice koje se uz mlijeko često konzumiraju kao što su žitarice ili keksi. To može mlijeko učiniti privlačnijim za konzumaciju, ali dodani šećer vodi do debljanja. 

Pića poput voćnih sadrže oko devet žličica dodanog šećera, a u čaši mlijeka su oko tri žličice prirodnog šećera. 

3. Mlijeko sadrži sastojke koji mogu utjecati na prehrambenu dobrobit

U mlijeku se nalaze kalcij, proteini, magnezij, kalij, fosfor, riboflavin, niacin, vitamini B12, A, D i K. Obogaćivanje mlijeka pomaže u nadopunjavanju osiromašenih mikronutrijenata poput vitamina A i D, ali taj postupak ne mijenja izgled ili hranjivost mlijeka. 

Uz to, danas se mnoge mljekare usredotočuju na etično dobivanje mlijeka. Zbog toga ne ubrizgavaju hormone, steroide ili kemikalije u životinje kako bi se potaknula proizvodnja mlijeka. Kad kupujete ili konzumirate mlijeko, proučite proizvođača kako biste znali kako je mlijeko dobiveno.

Pročitajte više