Ovo su moguće negativne strane jedenja maslaca od kikirikija

Foto: Shutterstock

MASLAC od kikirikija mnogima je omiljeni dodatak u sklopu doručka ili jedan od sastojaka umaka za tjesteninu, a koristi se i pri pripremi zdravih slastica. Međutim, vaša dnevna doza ove namirnice mogla bi uzrokovati neke nepovoljne nuspojave.

Može uzrokovati refluks kiseline

Refluks kiseline može biti vrlo neugodan. Dijetetičarka Trista Best kaže: "Previše maslaca od kikirikija može dovesti do pojave ili pojačanja refluksa kiseline, inače poznatog kao GERB."

GERB je probavni poremećaj koji se javlja kada kiseli želučani sokovi ili hrana i tekućina teku natrag u jednjak iz želuca, uzrokujući osjećaj peckanja. To je također drugo ime za refluks kiseline. "Maslac od kikirikija je u redu za ljude s GERB-om, ali u umjerenim količinama jer je poprilično mastan", kaže ona.

Masna hrana može uzrokovati opuštanje mišića koji odvaja vaš jednjak od želuca i tako se omogućuje prolaz želučane kiseline prema jednjaku.

Mogli biste unijeti nezdrave masti

Neke robne marke maslaca od kikirikija možda sadrže više ulja ako se ne radi o čistom proizvodu. Maslac od kikirikija izvrstan je izvor zdravih masnih kiselina. Međutim, neke komercijalne marke obično stavljaju dodatna ulja, poput palminog ili potpuno hidrogeniziranih biljnih ulja, što povećava količinu zasićenih masti u vašoj prehrani.

Mogli biste povećati unos dodanog šećera

Komercijalne marke koje dodaju ulje u maslac od kikirikija često dodaju i šećer. Obratite pozornost na deklaracije i nastojte konzumirati 100-postotni maslac od kikirikija, bez ikakvih dodataka.

Maslac od kikirikija može sadržavati opasnu vrstu plijesni

Iznenađujuće je da maslac od kikirikija može sadržavati karcinogen zvan aflatoksin, koji se nalazi u plijesni Aspergillus, ali neka su istraživanja pokazala da je to moguće, kako piše Eat This, Not That.

Pročitajte više