Ovom navikom štetite zdravlju mozga, tvrde stručnjaci

Foto: Shutterstock

POSTOJI toliko mnogo čimbenika koji igraju ulogu u zdravlju vašeg mozga. Druženje, san, tjelovježba i prehrana samo su neke od stvari koje oblikuju vašu bistrinu u svakodnevnom životu. Kada je u pitanju prehrana, postoje određene namirnice za koje znamo da mogu pomoći zdravlju mozga, poput onih bogatih omega-3 masnim kiselinama, voća, povrća i namirnica bogatih antioksidansima.

Iako su to namirnice u kojima biste trebali često uživati, postoji jedna prehrambena navika koju biste trebali izbjegavati kako biste njegovali zdravlje mozga.

Radi se o konzumiranju velikih količina rafiniranog šećera

Važno je najprije razlikovati šećer koji se prirodno nalazi u hrani poput mlijeka i voća od prerađenog šećera koji se često dodaje hrani i pićima. Kada govorimo o rafiniranom šećeru, razmislite o tome što koristite u pripremi hrane, što dodajete vašoj kavi ili čaju, vrsti šećera u sokovima koje pijete i onome koji se nalazi u slatkišima, pecivima, pa čak i slanim umacima.

American Heart Association procjenjuje da odrasli konzumiraju oko 77 grama šećera dnevno, oko tri puta više od preporučenog unosa za žene.

AHA preporučuje ženama da konzumiraju manje od 25 grama dnevno, dok muškarci ne bi trebali unositi više od 36 grama

Smatra se da prehrana bogata rafiniranim šećerom povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, a istraživanja sugeriraju da dijagnoza dijabetesa tipa 2 povećava rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Druga studija dokumentirala je korelaciju između razine glukoze u krvi i demencije, pri čemu su više razine glukoze u osoba s dijabetesom i bez dijabetesa bile povezane s povećanim rizikom od demencije.

Iako postoje genetski čimbenici koji vjerojatno igraju ulogu u zdravlju mozga i riziku od bolesti povezanih s pamćenjem, trenutna istraživanja pokazuju da odabir hrane i pića također ima utjecaja.

Zapravo, jedna studija provedena na štakorima pokazala je da prehrana s visokim sadržajem šećera, posebno u obliku kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, može povećati upalu mozga i dovesti do oštećenja pamćenja.

Skromna količina šećera vjerojatno neće negativno utjecati na vaše zdravlje, a ako smatrate da konzumirate veće količine, pokušajte ih smanjiti kako biste zadovoljili svoje potrebe unutar okvira koje preporučuju stručnjaci.

Pročitajte više