Pet vrsta voća i povrća bogatog vlaknima koje bi često trebale biti na jelovniku

Foto: Unsplash

VLAKNA su jedan od najboljih nutrijenata kada je u pitanju mršavljenje. Pomažu s probavom, povećavaju osjećaj sitosti te time sprječavaju prejedanje, čime podupiru mršavljenje. Dijetetičarka Destini Moody izdvojila je nekoliko najboljih namirnica bogatih vlaknima koje bismo trebali uključiti u prehranu ako želimo smršaviti.

Ovi nutrijenti dijele se u dvije glavne vrste: topiva i netopiva vlakna. Razlika je u tome što se topiva vlakna otapaju u vodi, stvarajući tvar sličnu gelu u probavnom traktu i djeluju kao izvor hrane za zdrave bakterije koje žive u crijevnom mikrobiomu. S druge strane, netopiva vlakna ne otapaju se i povećavaju količinu stolice, što pomaže u redovitom pražnjenju crijeva. Konzumiranje ovih vrsta vlakana pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, poboljšavanju probave i osjećaja sitosti.

Chia sjemenke

Chia sjemenke pune su vlakana, proteina i biljnih omega-3 masnih kiselina, mogu apsorbirati vodu i pomažu da se osjećate sito i zadovoljno. Međutim, dijetetičarka ističe da je potrebno pripaziti na količinu chia sjemenki koje unosimo u organizam.

"Chia sjemenke su kalorične, stoga pripazite na porcije. Neka porcije budu jedna ili dvije žlice, što donosi 51 ili 102 kalorije", ističe Moody.

Artičoke

Artičoke su niskokalorično povrće bogato vlaknima, a studija iz 2020. godine otkrila je da mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, prenosi Eat This, Not That. Moody tvrdi da mnogi artičoke povezuju samo s kremastim umacima od špinata, ali one su puno više od toga.

"Artičoke imaju malo kalorija i izvrstan su izvor vitamina C i folata. Njihov visok sadržaj vlakana dolazi od vrste vlakana koja se zove inulin, učinkovit prebiotik koji može pomoći u promicanju zdravih crijevnih bakterija", tvrdi dijetetičarka.

Kruške

Kruške su sočno i slatko voće za koje dijetetičarka tvrdi da sadrže topiva i netopiva vlakna za mršavljenje. Moody objašnjava da su "kruške bogate vlaknima zvanim pektin, za koje istraživanja pokazuju da mogu poboljšati zdravlje crijeva, ojačati imunološku funkciju i spriječiti zatvor. Jedna srednje velika kruška sadrži sto kalorija, što ih čini izvrsnim međuobrokom za mršavljenje".

Leća

Leća je odlična namirnica za mršavljenje jer je puna topivih i netopivih vlakana. S 18 grama po šalici, leća je bogata proteinima koji vam mogu pomoći da se osjećate siti i zadovoljni.

"Mahunarke su poznate po visokom udjelu vlakana, a leća je među namirnicama koje su najbogatije vlaknima u obitelji mahunarki. One su namirnica koju možete uključiti u gotovo svaku dijetu za mršavljenje te dodati u gotovo svako slano jelo, od juha do salata i priloga", ističe Moody. 

Maline

Bobičasto voće odličan je izvor vlakana, a maline su, uz kupine, poznate po tome što sadrže najviše vlakana. "Razine antioksidansa u bobičastom voću su među najvišima u bilo kojoj hrani", ističe dijetetičarka. 

Dodaje da je bobičasto voće "izvrstan međuobrok za mršavljenje. Možete ga pojesti u velikoj porciji kako biste zadovoljili želju za desertom, bez rafiniranog šećera i nedostatka vlakana koji dolaze s jedenjem većine slatkiša". 

Slatki krumpir s korom

Kako prenosi Eat This, Not That, studija iz 2022. godine pokazala je da vlakna u kori slatkog krumpira mogu poboljšati zdravlje crijeva poticanjem proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina. 

"Ako želite dodati više vlakana u prehranu, nemojte guliti krumpire. Kora sadrži polovicu vlakana krumpira i može jelima dodati lijepu teksturu", zaključuje dijetetičarka.

Pročitajte više