Pet zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s redovitom konzumacijom tikvica

Foto: Pexels

TIKVICE su hranjivo i popularno povrće koje se može kombinirati i jesti na različite načine. Vrlo su zdrave i preporučuje se njihova česta konzumacija, a sadrže esencijalne nutrijente poput vitamina C, K i B6, kao i minerala poput kalija, mangana i folata. Redovita konzumacija ovog povrća može imati odličan učinak na zdravlje. Pogledajte koje se zdravstvene dobrobiti povezuju s tikvicama.

Tikvice su niskokalorične

Tikvice su izvrstan izbor za sve one koji žele održati težinu ili smršavjeti jer ne sadrže puno kalorija. Ovo povrće smatra se niskokaloričnim zahvaljujući visokom sadržaju vode, a pomaže da ostanete hidrirani i osjećate se siti satima nakon obroka.

Sadrže visok udio vlakana

Ovo omiljeno povrće sadrži visok udio dijetalnih vlakana koja potiču redovito pražnjenje crijeva i pomažu u sprječavanju zatvora. Vlakna u tikvicama također pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i mogu doprinijeti smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. 

Podržavaju zdravlje srca

U tikvicama se nalaze kalij i magnezij koji su korisni za zdravlje srca, prenosi Health Shots. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, dok magnezij podržava normalan srčani ritam i rad mišića.

Podržavaju zdravlje očiju

Tikvice su bogate vitaminom A i luteinom koji su vrlo važni za očuvanje zdravlja očiju. Ovi spojevi u tikvicama mogu smanjiti rizik od stanja očiju povezanih sa starenjem, kao što su očna mrena i makularna degeneracija.

Poznate po antioksidativnim svojstvima

Tikvice sadrže antioksidanse, uključujući vitamin C i beta-karoten, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Redovitom konzumacijom ovog povrća može se utjecati na smanjenje razvoja određenih bolesti, prenosi Health Shots.

Pročitajte više