Pijete sok od naranče kako biste se obranili od prehlade? Potpuno pogrešno

Foto: 123RF

PRVI put u posljednjih pet godina u Americi je porasla prodaja soka od naranče. Čini se da svi polažu nade u to da će im upravo on pomoći da se obrane od gripe ili prehlade.

Ako ste ikada pogledali barem jednu reklamu za zdrav doručak sigurno ste uočili da je sok od naranče često dio njega. Ipak, čini se da bi ga možda ipak bilo bolje preskočiti.

Iako sasvim sigurno sadrži i neke vitamine, u samo jednoj čaši od otprilike 3 decilitra nalazi se i velika količina šećera. Točnije, jedna čaša soka od naranče sadrži jednako šećera kao i limenka gaziranog pića ili vrećica bombona M&M.

Još važnije od toga je da sok od naranče uklanja većinu vlakana iz organizma, a upravo vas oni drže sitima do sljedećeg obroka. To je jedan od razloga zašto se kalorije iz zaslađenih pića često nazivaju "praznim kalorijama". One mogu utjecati na promjene raspoloženja i nisku razinu energije.

Također, ako pijete sok od naranče kako biste se obranili od prehlade ili gripe, uzalud se trudite. 

Neke studije upućuju na to da bi zapravo sok mogao učiniti više štete nego koristi, budući da je u njemu visok udjel šećerne fruktoze, pa bi sve to moglo loše utjecati na vaš imunološki sustav.

Također, mnogi ljudi vjeruju da je konzumiranje soka dobar način za unos vitamina C. Iako je vitamin C općenito koristan za vaše zdravlje, studije su otkrile da on neće spriječiti ili izliječiti prehladu. Osim toga, ako želite povećati unos vitamina C, mnogo drugih namirnica sadrži ga puno više nego naranče. Recimo crvena paprika, kelj i brokula.

No u borbi s prehladom mogao bi vam više koristiti cink nego vitamin C. On skraćuje trajanje prehlade i ublažava simptome.

Pročitajte više