"Pitajte" svoju stolicu zašto još uvijek imate toliko sala

Foto: 123rf

VAŠE govance može vam svašta otkriti o vašem organizmu - čak i to zašto je vaše salo još uvijek tu gdje je, odnosno, s kolikom količinom tvrdokornih masti se borite.

Nitko ne sumnja da čak i govance kao redovan nusprodukt našeg bivstva krije tajne o našem organizmu, ali rijetko je tko pomislio da bi tu tajnu doista išao i otkrivati. Tim putem, naravno. No, ako se toliko trudite skinuti suvišne masne naslage, a one tvrdokorno ne idu nigdje, možda će vam baš najbolji odgovor dati upravo ono što izbacujete iz sebe. I nemojte se gaditi - i govance je sastavni dio svih nas.

A upravo se o njemu sve više priča i u svijetu gdje je jedina tema - mršavljenje. Iako to možda niste očekivali, stručnjaci su zasukali rukave i pokušali dokučiti može li vam nusproizvod velike nužde otkriti nešto što ne znate - primjerice zašto još uvijek niste smršavili ili još bolje, gdje se te masti najtvrdokornije zadržavaju u vašem organizmu.

Studiju o tome radili su istraživači s londonskog King's College Universityja, a objavljena je u časopisu Genome Biology.

Za potrebu istraživanja ekipa je okupila 1.300 blizanaca i od njih uspjela prikupiti 3.600 uzoraka stolice te su svakome ponaosob izmjerili količinu visceralnih masti (masnoće koje oblažu viralne organe i nalaze se duboko u trbušnoj šupljini) te količini potkožnih masti koji su vidljive i koje čine klasične naslage koje možemo uštipnuti.

S obzirom da je visceralna masnoća nevidljiva teško je procijeniti koliko je svi mi imamo, ali kako je upravo ona odgovorna za različita patološka stanja, među ostalima i za debljinu, izuzetno je važno držati je pod kontrolom. No, kako ćete znati koliko ih točno imate? Držite li je pod kontrolom ili je te masti jednostavno previše i baš ona sprječava da konačno izgledate mršavije.

U tom će vam pogledu upravo vaše govance dati odgovor. Zato su istraživači toliko dugo i pomno proučavali uzroke stolice i uspoređivali ih među braćom/sestrama te su došli do otkrića da ukoliko je stolica bogatija mikrobima, manje su šanse da imate puno visceralnih masti.

Dakle, što je vaša mikrobiološka slika stolice bogatija i raznovrsnija - vaše je zdravlje u globalu bolje, imate manje tvrdokornih masti i veće šanse da skinete i one potkožne masti koje vas muče.

I zato stručnjaci savjetuju - ukoliko si želite osigurati bolje unutarnje zdravlje, ako želite da vam metabolizam radi još brže, posegnite za prirodnim probioticima (jogurt, kefir, kiseli kupus) jer će vam oni sigurno popraviti mikrobiološku sliku vaše "smeđe jahte".

 

Pročitajte više