Već 6 godina zaredom ovo je najbolja dijeta na svijetu!

Već 6 godina zaredom ovo je najbolja dijeta na svijetu!
Foto: 123rf 

ZDRAVSTVENI stručnjaci za U.S. News istraživanje rangirali su 38 dijeta koje su trenutno najpopularnije u svijetu. Kako bi bila top ocijenjena, dijetu treba biti lako za slijediti, treba biti hranjiva, sigurna, učinkovita za gubitak kilograma i mora štititi čovjeka od dijabetesa i bolesti srca. DASH dijeta ispunila je sve te uvjete i proglašena najboljom dijetom i u 2016. godini! 

Pogledajte kako su stručnjaci rangirali (prema bodovima) i ostale dijete, a klikom miša na njen naziv saznajte nešto više o pojedinom načinu prehrane. Nadamo se da ćete naći dijetu uz čiju ćete pomoć konačno biti zdravi i zadovoljni u svom tijelu. 

Za još bolje rezultate, stručnjaci na početku procesa mršavljenja preporučuju i pomoć u obliku tableta za mršavljenje koje sadrže hidroksicitričnu kiselinu iz tropskog voća Garcinie Cambogie.

Ona je danas diljem svijeta prisutna u tabletama za mršavljenje PGC500 Complex, potpuno prirodnom sredstvu za mršavljenje koje će ubrzati proces gubitka suvišnih kilograma.   
 
Tablete za mršavljenje PGC500 Compex s uključenom besplatnom dostavom naručite OVDJE. 

Ovo je popis i preporuke za najbolje dijete na svijetu: 
 
 
DASH dijeta razvila se s ciljem da se bori protiv visokog krvnog pritiska, no radi svoje sigurnosti i hranjivosti dobila je najvišu ocjenu stručnjaka. Ovaj plan prehrane bogat voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama pomoći će ti da na zdrav način dođeš do željene težine.

#2 MIND dijeta

MIND dijeta kombinira dvije provjerene dijete - DASH i Mediteransku i koncentrira se na namirnice koje se koriste u obje, a utječu na zdravlje mozga. Jede se zeleno lisnato povrće, ostalo povrće, orašasti plodovi, grahorice, cjelovite žitarice, ribe, perad, maslinovo ulje i vino. 

#2 TLC dijeta

Ova dijeta snižava kolesterol i pomaže ti da zdravo smršaviš. Odlično je ocijenjena jer čuva zdravlje srca i liječi kardiovaskularne bolesti. Na dijeti se regulira kalorijski unos, a uključuje se mnogo ugljikohidrata (cjelovitih žitarica), voća, povrća, ribe te piletine i puretine.

#4 Dijeta za povećanje plodnosti

Prehrana uključuje 10 koraka koji mogu potaknuti plodnost kod žena koje imaju poremećaj ovulacije, sindrom policističnih jajnika, miome, oštećenih jajovoda, endometrioze i poremećaje imunološkog sustava.

#4 Mayo dijeta

Odlična dijeta Mayo klinike zauzela je visoko treće mjesto radi svoje nutricionističke vrijednosti i sigurnosti, te činjenice da je odlična pri borbi s dijabetesom.

#4 Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta jedna je od najjednostavnijih i najboljih dijeta koje postoje. Velika količina voća i povrća, riba, mahunarki, cjelovitih žitarica, djevičanskog maslinovog ulja, avokada i orašastog voća pomoći će ti da se riješiš viška kilograma i smanjiš rizik obolijevanja od raznih srčanih bolesti, depresije i demencije.

#4 Weight Watchers dijeta

Weight Watchers je pametna i učinkovita dijeta. Bolja je od ostalih jer je se lako pridržavati, sadrži puno voća i povrća, a povremeno dopušta i konzumiranje omiljene hrane.

#8 Flexitarian dijeta


Ova dijeta ima dugoročne rezultate što se mršavljenja tiče. Cilj dijete je unositi što više proteina iz povrća, polako izbacujući mesne proizvode iz prehrane. Jedan od stručnjaka rekao je kako je ovo odličan pristup prehrani koji može koristiti cijeloj obitelji, dok je drugi izjavio kako je ovo vrlo dobar plan.

#8 Volumetrics dijeta

Volumetrics dijeta bolja je od ostalih jer je sigurna i hranjiva, a stručnjaci kažu da ima pozitivan učinak na zdravlje srca i reguliranje dijabetesa. Bitno je jesti hranu bogatu vodom i prehrambenim vlaknima, a može se izgubiti od 0,5 do 1 kg tjedno.

#10 Jenny Craig dijeta

Nutricionistički potpuna i sigurna dijeta laka je za pridržavanje, no stručnjacima se nije svidjelo što je financijski trošak ipak prepreka za mnoge ljude.

#11 Biggest Loser dijeta

Biggest Loser emisija je koja se prikazivala na NBC-u. Sudionici su pred kamerama pratili dijetu koja potiče velik gubitak kilograma. Ova niskokalorična dijeta u kratko vrijeme će pomoći pri mršavljenju, no nije dobar dugoročni plan.

#11 Ornish dijeta

Ornish dijeta ima mnogo poklonika diljem svijeta jer se bazira na konzumiranju zdrave hrane bez ograničenja. Stručnjaci imaju vrlo podijeljena mišljenja oko dijete jer je hranjiva i dobra za zdravlje srca, no nije pretjerano učinkovita pri mršavljenju.
 


#13 Tradicionalna azijska dijeta


Dijeta s azijskim jelima hranjiva je i sigurna, no stručnjaci sumnjaju u njeno djelovanje kad dođe do gubitka viška kilograma.

#13 Vegetarijanska dijeta

Vegetarijanski način prehrane vrlo je zdrav, može pomoći pri naglom gubitku kilograma, a ima i puno hranjivih tvari koje pomažu pri održavanju zdravlja srca.

#15 Protuupalna dijeta

Iako je nutricionistički potpuna, stručnjaci su naglasili kako je nepotrebno komplicirana jer ne donosi bitne rezultate. Nema puno dokaza da će ova dijeta zaista ublažiti upale i da će se dogoditi gubitak kilograma.

#15 Slim-Fast dijeta

Ova dijeta za brzo mršavljenje ima dobar pristup, u redu je za gubitak viška kilograma i lako se prati. No, stručnjaci su joj dali nešto nižu ocjenu kad je došlo do zdravlja srca. Obzirom da se bazira na američkim proizvodima koji nisu dostupni na našem tržištu - nismo o njoj previše pisali. 
 
#15 Spark Solution dijeta

Ova dijeta našla se na sredini liste jer u prva dva tjedna potiče mršavljenje, no dugoročno nije dobro isplanirana.

#18 Dijeta za ravan trbuh

I ova se dijeta našla na sredini liste jer je učinkovita pri mršavljenju, no nije dobila dobila visoku ocjenu za sigurnost i hranjivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
#18 HMR dijeta

Ova dijeta skupa je i nije zasad dostupna na našem tržištu. Radi se o dostavama na kućni prag, s individualno osmišljenim i prilagođenim obrocima svakom klijentu. 
 
#18 Nutrisystem dijeta
 
Američka komercijalna dijeta koja također funkcionira po principu pretplate na kućne dostave hrane. Nije dostupno u Hrvatskoj.

#21 Abs dijeta

Ovom ćeš dijetom brzo smršaviti, no činjenica da su ispitanici mršavjeli i po šest kilograma u dva tjedna nije bila baš uvjerljiva stručnjacima.

#21 Engine 2 dijeta

Stručnjaci su ovoj dijeti dali prosječan rezultat jer nije naročito inovativna i zanimljiva. Korisna je pri gubitku kilograma na zdrav način, te sprječava dijabetes i srčane bolesti, no jednostavno se ne razlikuje od mnogih drugih.

#21 South Beach dijeta

Ovom ćeš dijetom drastično smršaviti, no taj način prehrane neće biti dugoročno učinkovit na tvoje tijelo. Takvo mršavljenje nije dobro za srce, te može uzrokovati i dijabetes.

#21 Veganska dijeta


Sve popularniji način prehrane zdrav je i učinkovit pri mršavljenju, no stručnjaci zaključuju da ipak nema dovoljno potrebnih nutrijenata.

#25 Eco-Atkins dijeta


Ova zdravija verzija poznate Atkinsove dijete dobra je, no nema puno pravila pa nije pretjerano učinkovita.
 
#25 Dijeta prema glikemijskom indeksu

Dijeta po glikemijskom indeksu razlikuje loše od dobrih ugljikohidrata, te je nutricionistički vrlo bogata i učinkovita. Na žalost, nije najbolja za mršavljenje.

#25 Zona dijeta

Popularna dijeta učinkovita je i hranjiva, no razočarala je stručnjake jer misle da je nepotrebno toliko detaljno planirati obroke.

#28 Makrobiotička dijeta


Stručnjaci ovoj dijeti nisu dali visoku ocjenu jer ju je teško pratiti. Poprilično je stroga i ekstremna, no s druge strane pomaže pri liječenju brojnih bolesti.

#28 Medifast dijeta

Ova dijeta s kupljenim gotovim obrocima i dodacima pomaže pri brzom mršavljenju, no nije pretjerano zdrava i hranjiva. Komercijalna dijeta čiji proizvodi nisu dostupni na našem tržištu. 

#30 Alkalna dijeta

Prema programu ove dijete, barem 70 posto prehrane mora biti alkalno, dok ostalih 30 posto može biti kiselo. Popularna je u Hollywoodu, no stručnjaci su joj dali lošu ocjenu jer nema pozitivan učinak na zdravlje srca i dijabetes.

#30 Hormonska dijeta

Hormonska neravnoteža kao rezultat stresa i toksina prouzrokuje stanje u organizmu koje ne omogućuje adekvatan gubitak kilograma bez obzira na fizičku aktivnost koja se prakticira. Regulacija vaših hormona pomaže da izgubite suvišne kilograme i dugoročno održite ostvareni rezultat.

#32 Brza dijeta

Na ovoj dijeti pet dana se jede određena hrana, dok se dva dana jede bilo što. Stručnjaci zaključuju kako restrikcije nisu dovoljno dobro određene, pa se u "slobodna" dva dana može unijeti puno nezdravih stvari.

#34 Atkinsonova dijeta


Popularni Aktins našao se pri dnu liste jer nije dovoljno učinkovit, zdrav i siguran. Ovoj dijeti s malo ugljikohidrata dobro bi došle neke izmjene kako bi mogla parirati ovogodišnjim novim, zdravijim dijetama.

#34 Dijeta sirovom hranom

Sirova hrana pomaže pri gubitku kilograma i održavanju idealne težine, no nema dovoljno hranjivih tvari. Također je bitno dobro se obrazovati o jelima, što mnogima iziskuje previše vremena i truda.

>>>Razbijamo mitove: Dijeta sirovom hranom<<<

#36 Dukan dijeta

Stručnjaci su Dukan dijetu smjestili na samo dno liste, dajući joj niske ocjene u svim kategorijama. Smatraju kako ima previše pravila i premalo dokaza da zaista djeluje. Jedan stručnjak otišao je toliko daleko da ju je nazvao "idiotskom".

#36 Paleo dijeta


Paleo dijeta čini se kao odličan izbor (vrlo čista, s puno mesa i svježeg bilja), no stručnjaci kažu kako ne daje dobre rezultate na nijednom području, pa ako želiš smršaviti - nađi neku drugu dijetu!

>>>Jednostavni Paleo recepti koji će obogatiti tvoju dijetu<<<


#38 Dijeta 30 dana (Whole 30 Diet)

Cilj: Resetiranje vašeg organizma, identifikacija namirnica koje su u skladu s potrebama vašeg organizma te liječenje bolesti. Gubitak tjelesne težine dodatan je bonus.  
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?