Pripazite na unos tekućine: Ovo su skriveni simptomi dehidracije

Foto:123rf

DEHIDRACIJA je stanje kada ljudsko tijelo izgubi puno tekućine. Žeđ je svakako jedan od simptoma dehidracije, ali ona se javlja kad je tijelo već u krizi.

Najnovija istraživanja pokazuju da je organizmu dnevno potrebno i do 2,7 litara vode, piše sheknows.com. S obzirom na to da nam se bliži ljeto i sve topliji dani, dobro je podsjetiti na sve simptome dehidracije i upozoriti da treba piti puno tekućine.

"Tri su glavna uzroka gubitka tekućine iz tijela: znojenje, problemi s bubrezima i bolesti probavnog sustava", kaže gastroenterolog Kevin Ashby.

U vrućem ljetnom danu prepunom obaveza u kojem stalno trčite s jednog mjesta na drugo može vam se dogoditi da i ne primijetite da ste dehidrirani.

Neke simptome dehidracije nećete primijetiti odmah. Osim što ćete biti jako žedni, moguće je da ćete imati vrtoglavicu i grčeve u mišićima i da ćete se teže kretati. Oni manje očiti simptomi uključuju slabosti, smanjenje koncentracije i otežan govor.

Najteži slučajevi uključuju napadaje ili čak komu, ali to su rijetki slučajevi u kojima tijelo ostaje bez vode jako dug period.

"Ponekad ljudi ove simptome pripisuju vrućini, manjku sna ili stresu, a potrebno je samo ostati hidratiziran", kaže dr. Ashby.

"Ako osjetite neki od simptoma dehidracije popijte vode ili neko piće bogato elektrolitima. Ako vam je loše i povraćate popijte svako malo po gutljaj vode kroz sat vremena. Ali, ako simptomi ne odlaze, potražite liječničku pomoć", savjetuje dr. Joel Bartlett iz Kalifornije.

Pročitajte više