Psihijatar dijeli uobičajenu pogrešku koju mnogi rade kada se probude

Foto: Pexels

Ako želimo bolje spavati i odmoriti se, moramo izbjegavati nekoliko stvari. Znamo da kvalitetu sna može narušiti teška hrana, alkohol, korištenje mobitela i gledanje televizije u spavaćoj sobi. No, psihijatar Chester Wu tvrdi da postoji jedna pogreška koju mnogi rade kad se probude.

"Izležavanje je velika prepreka dobrom snu", rekao je dr. Wu. Istaknuo je da nikad ne leži u krevetu, osim ako nije riječ o aktivnostima vezanima uz san i intimnost. S njegovim mišljenjem slaže se i neuroznanstvenica Chelsie Rohrscheib.

"Čim se probudim, ustajem iz kreveta. Tako moj mozak razumije da je spavaća soba samo mjesto za odmor, što potiče kvalitetan san", pojasnila je.

Stručnjakinja za spavanje, Carleara Weiss, objasnila je koji su nedostaci ljenčarenja u krevetu nakon buđenja.

"Redovito vrijeme buđenja pomaže biološkom satu u regulaciji fizioloških funkcija, a ne samo spavanja. Spavanje vikendom dovodi do socijalnog jet laga i uzrokuje poteškoće s koncentracijom, umor, razdražljivost i glavobolje", tvrdi.

Dr. Raj Dasgupta kaže da ljenčarenje vjerojatno neće imati dugotrajan utjecaj na ukupnu kvalitetu sna, ali ističe da je važno imati reguliran raspored sna.

"Održavanje dosljednog rasporeda spavanja, po kojem se svaki dan budite i odlazite u krevet u isto vrijeme, doista je važno kako biste osigurali kvalitetan san", naveo je.

Pročitajte više