Radite samo ovu jednostavnu stvar svaki dan i sigurno ćete lakše skinuti višak kilograma

Foto: 123rf 

KOLIKO je naša psiha utjecajna dokazuje još jedna nova studija, jedna u nizu studija koja će se raditi na ovu temu, a to je ta jedna jednostavna stvar koju bi trebali svaki dan raditi svi oni koji žele brže skinuti višak kilograma.

Pričamo o studiji koju je radila ekipa s američkog sveučilišta Duke (Duke University Obesity Prevention Program), objavljena je u Journal of the Academy od Nutrition and Dietetics, a kaže ovako: Da bi lakše skinuli kilograme uz program dijete/vježbe koje provodite trebali biste svaki dan pratiti svoju kilažu. Samo to. Vrlo jednostavno, jer, kako kaže dijetetičarka Julie Upton, vaša će psiha tako biti bolje motivirana da izdržite sve što trebate izdržati.

Da bi došli do tog otkrića ekipa je okupila 47 pretile osobe - savjetovala im je na koji bi način mogli najlakše skinuti više kilograma (poticali su ih na šetnju i veću aktivnost, smanjeni unos nezdravih namirnica (grickalice pogotovo), povećan unos voća i povrća te su im savjetovali da se svakodnevno važu i to na vagi koja je bila prikopčana na kompjuter te je bilježila točne grame svake osobe, kao i vrijeme u koje se vagala.

No, kako nisu svi poslušali ovaj savjet (njih samo 51 posto vagalo se svaki dan) rezultati su na kraju šestomjesečnog perioda pokazali sljedeće: Upravo osobe koje su se sustavno vagale i znatiželjno pratile svoj napredak (u gramima!) po isteku njihove "dijete" uspjelo je skinuti u prosjeku oko 9 kilograma. Za razliku od njih oni koji se nisu redovno vagali izgubili su tek oko tri kilograma.

Zaključak je jasan - svakodnevno praćenje napretka jako motivira ljude da nastave s tim što rade te da lakše prihvate činjenicu da moraju promijeniti svoj životni stil kako se nakon programa mršavljenja ne bi opet doveli u situaciju da se udebljaju.

>>>Dijetetičari otkrili samo 1 trik kojim ćete zauvijek zaustaviti svoje prejedanje<<<

Ova studija je ustvari potvrdila nešto što su znanstvenici već prije znali, no moram priznati da kao dijetetičarka nikada prije nisam bila sklona tome da svojim klijentima savjetujem da na taj način postanu "ovisni" o brojkama. Čini se da sam pogriješila - da je opsesija u ovom slučaju dobra stvar - da će vas svakodnevno praćenje napretka zaista motivirati na promjene u životu. Samim time, osobe koje su sklone debljanju, trebale bi se, čak i ako nisu više na dijeti ili nekom posebnom režimu prehrane, vagati svakodnevno kako bi mogli pratiti ostaju li u kilaži u kojoj jesu te da mogu djelovati ukoliko se brojke počnu penjati.

Zvuči zapravo logično, a s obzirom da je vrlo jednostavno, postoji li razlog da svoju psihu ne uključite u svoju dijetu?

Pročitajte više