Razvija se lijek uz koji bismo mogli biti vitki bez obzira na to koliko jedemo

Foto: Pexels

ZNANSTVENICI su na korak do čudesnog lijeka koji bi ljudima mogao pomoći da budu vitki bez obzira na to koliko jedu. Tim sa Sveučilišta u Teksasu razvio je lijek koji ubrzava tjelesni metabolizam i čini ga mnogo učinkovitijim u razgradnji šećera i masti. To postiže ograničavanjem transporta magnezija u mitohondrije, dio stanice odgovoran za proizvodnju energije i sagorijevanje kalorija.

Miševi koji su primili lijek, a hranili su se visokokaloričnom hranom, postali su mršavi iako su unosili više kalorija nego što su ih trošili. S druge strane, oni koji su jeli istu hranu, a nisu primali lijek, povećali su težinu. Osim tjelesne težine, miševi koji su primali lijek također su imali niži kolesterol i razinu šećera u krvi nižu od onih iz druge skupine.

Sugerira se da lijek, nazvan CPACC, uklanja sve zdravstvene posljedice nezdrave prehrane. Tim je podnio zahtjev za patentiranje lijeka i nada se da će u narednim godinama biti ispitan i na ljudima.

"Lijek koji može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, kao i učestalosti raka jetre, koji se može razviti iz bolesti masne jetre, imat će velik utjecaj. Nastavit ćemo s njegovim razvojem", rekao je biokemičar koji je vodio istraživanje dr. Madesh Muniswamy.

Studija je objavljena u časopisu Cell Reports.

Pročitajte više