Rješite se masnih naslaga cardio treningom natašte

Foto: 123rf

KAO što već zasigurno znate, najvažniji faktor o kojem moramo voditi računa ako želimo izgubiti kilograme jest provođenje dobre dijete. Kako god zvali bilo koju dijetu svaka ima za cilj jedno- smanjiti unos kalorija koji unosimo kako bi natjerali tijelo da troši spremljene kalorije u obliku masnih stanica koje se nalaze u salu.

Uz dijetu, kao odličan alat za mršavljenje, dolazi i tjelovježba kojom trošimo dodatne kalorije. Prilagođena prehrana je uvijek glavni razlog zašto gubimo kilograme, jer koliko god trenirali i koliko god mi kalorija potrošili, ako to sve na kraju dana nadoknadimo hranom, nećemo mršavjeti. Računica je jednostavna: ako sagorijevamo i unosimo isti broj kalorija, tijelo neće imati razloga trošiti spremljene masne stanice.

>>>Jutarnji cardio - da ili ne<<<

Međutim ponekad, i kada je dijeta dobro organizirana, teško je sagorijeti uskladištene masne stanice, a to se najčešće događa kada već postignemo neku bolju formu, stoga ako nemate veliki postotak masnog tkiva, kod muškaraca između 12-15%, a kod žena od 19-22%, onda je ovaj savjet upravo za vas.

Ako već neko vrijeme gubite kilograme, tijelo se prilagodilo procesu mršavljenja i postaje sve teže pokrenuti masne kiseline iz masnih stanica kako bi se one koristile za energiju te koliko god trenirali i pazili na prehranu mršavljenje staje ili je znatno usporeno. Kako bi mobilizirali masne kiseline i prisilili tijelo da ih koristi za energiju, moramo isprobati razne strategije; jedna od njih je i cardio trening natašte.

Isprobajte lagani cardio trening ujutro prije nego išta pojedete. Trening ne mora trajati više od 45 minuta i ne morate se jako oznojiti, dovoljno je lagano joggirati umjerenim tempom, čak i 20-ak minuta će imati učinak. Možete raditi i neku drugu aktivnost poput bicikliranja, rolanja, preskakanje vijače i sl. U takvim uvjetima masne kiseline se lakše mobiliziraju u krvotok i troše za energiju tijekom aktivnosti. Ako nemate još puno masnih naslaga, uz vaše uobičajne trening rutine dodajte 2-3 lagana cardio treninga tjedno i radite ih ujutro natašte u trajanju od 20-45 minuta i bez puno muke rješite se zadnjih viškova.
 

 

Pročitajte više