Sedam večernjih napitaka koji vam mogu pomoći da smršavite

LOŠ san povezuje se s debljanjem, neravnotežom hormona, pojačanim apetitom drugi dan i problemima sa šećerom u krvi. 

Zato liječnica Bridget Murphy savjetuje da prije odlaska u krevet budete oprezni oko toga što jedete, ali i pijete. 

“Sigurno znate da na kvalitetu sna utječu kofein i šećer. No, postoje nutrijenti koji vam mogu pomoći izgraditi mišiće, sagorjeti masti i održati razinu šećera u krvi na zdravoj razini”, kaže. 

Za časopis Men’s Health otkrila je koje napitke trebate birati prije spavanja ako želite smršavjeti.

1. Mlijeko

Šalica mlijeka (toplog ili hladnog) će vas uspavati zahvaljujući zdravoj dozi triptofana i kalcija, kaže Murphy. Mlijeko osigurava i proteine koji potiču rast i snagu mišića.

2. Sok od grožđa

Mala čaša soka od grožđa može vam pomoći da spavate i sagorijevate salo. Naime, Murphy ističe da antioksidansi koje sadrži grožđe pomažu da tijelo ne pohranjuje, već sagorijeva kalorije, a to je potvrdilo i istraživanje objavljeno 2015. u časopisu Journal of Obesity.

3. Kefir

Kefir je probiotik koji povećava razinu zdravih bakterija u crijevima i tako ih čini zdravijima, a pomaže i tijelu da efikasnije apsorbira vitamine i minerale. Istraživanje objavljeno u British Journal of Sports Medicine povezuje kefir s kvalitetnijim snom i boljom izvedbom tijekom tjelovježbe.

4. Proteinski shake od soje

Prema istraživanju sa Sveučilišta Birmingham, proteinski shake od soje utječe na bolju kvalitetu sna i snižava razinu kortizola, hormona stresa koji izravno utječe na debljanje. 

Za maksimalni učinak, u shake dodajte grčki jogurt koji će mišiće opskrbiti proteinima za bolji oporavak nakon tjelovježbe, savjetuje Murphy.

5. Voda

Vodom ne unosite kalorije i najučinkovitija je za žeđ i mršavljenje. Da ispijanje vode ne remeti vaš san, pronađite količinu koja vas neće tjerati na često mokrenje zbog kojeg ćete morati ustajati.

6. Čaj od kamilice

Šalica toplog čaja opušta živce i djeluje kao blagi sedativ. Prema riječima dr. Murphy, uspavat će vas poput uspavanke. Također, navodi da kamilica kontrolira razinu glukoze i potiče mršavljenje. Ono što je važno napomenuti je da birate vrste čaja koje ne sadrže kofein.

Pročitajte više