Žene gube tri sata sna u noći, a muškarci su dijelom za to krivi

Žene gube tri sata sna u noći, a muškarci su dijelom za to krivi
Foto: 123RF

ŽENE, ako se pitate zašto ste stalno umorne, izgleda da za to postoji dobro objašnjenje. Novo istraživanje otkrilo je da prosječna žena u Velikoj Britaniji gubi tri sata sna u noći, što na godišnjoj razini znači otprilike 1095 sati sna manje.

Za to su dijelom krivi muškarci, na prvom mjestu njihovo hrkanje, a drugi faktori su bol zbog menstrualnog ciklusa i buđenja zbog djece.

Tvrtka Benson for Beds ispitala je navike spavanja 2000 parova. Ispostavilo se da zbog nedostatka sna žene imaju manje samopouzdanja, a i veća je vjerojatnost da će se nezdravo hraniti ako su umorne.

Trećina žena kaže da se budi svaku noć, dok jedna od dvije tvrdi da je kronično neispavana. S druge strane, samo dvojica od deset muškaraca izjavljuju da im se remeti san.

Jedan od tri ispitanika kaže da ih iscrpljenost čini depresivnima, a čak 73 posto da su zbog toga na “rubu živaca”.

Osim što utječe na mentalno zdravlje, nedostatak sna može uzrokovati i niz drugih zabrinjavajućih problema.

“Kroničan umor i loš san izlažu vas povećanom riziku od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa te skraćuju životni vijek. Većina odraslih za normalno funkcioniranje treba osam sati sna, ali nekima je to previše, a drugima premalo. Važno je saznati što je za vas idealno i onda se truditi to postići”, pojašnjavaju stručnjaci iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije. 

Njihova preporuka je da manjak sna pokušate nadoknaditi vikendom kad uglavnom imate manje obveza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara