Skrivene pogreške zbog kojih vas debljaju čak i proteini

Foto: 123rf

PROTEINI organizmu daju energiju, potiču rast mišića i drže nas dulje sitima, zbog čega se prehrana s visokim udjelom proteina smatra jednom od zdravijih i svakako najboljih ako želite mršavjeti. 

To ima smisla jer organizmu treba mnogo dulje da ih probavi u odnosu na ugljikohidrate, međutim, proteini mogu i debljati.

"Mislim da ljudi ne razumiju da proteini svejedno imaju kalorije", kaže Bonnie Taub-Dix, vlasnica stranice BetterThanDieting.com i Read It Before You Eat It, "pa bez obzira na to koliko proteina jedete, ako ćete unositi više kalorija nego što ćete ih potrošiti, logično je da ćete se tada udebljati". 

Kako spriječiti debljanje proteinima? 

1. Pazite da ne jedete previše mesa 

''Iako ukusne i zdrave, prevelike porcije zdrave, masne ribe ili odrezaka često kriju previše kalorija pa se nepotrošeni ostatak ne pretvara u mišićnu masu, nego masne naslage", upozorila je Bonnie Taub-Dix te dala savjet da se veće porcije mesa češće zamijene namirnicama s visokim udjelom proteina, ali manjim udjelom masti, odnosno kalorija. 

Grčki jogurt, primjerice, ili porcija graha, imaju sličnu količinu proteina kao veliki odrezak, ali puno manju količinu kalorija. 

2. Jedete premalo ugljikohidrata 

Kad počinju s visokoproteinskom prehranom, mnogi ljudi, da bi napravili mjesta proteinima, smanjuju količine ugljikohidrata, a to dovodi do disbalansa u organizmu koji će prvi osjetiti mozak.

Za zdravo funkcioniranje mozgu su potrebni ugljikohidrati, a kad ih ne dobije, počinje žudjeti za njima. "Ako se tada dohvatite ugljikohidrata, velike su šanse da ćete pretjerati u količini, a često i izboru te se tako udebljati", objasnila je Bonnie Taub-Dix i odmah dala savjet: "Umjesto da ih izbacite, pokušajte isplanirati dnevnu prehranu koju će u omjeru 50 do 55 posto činiti upravo ugljikohidrati. Naravno ne bijeli kruh i peciva, nego proizvodi od cjelovitih žitarica, voće i povrće.''

3. Nemate dovoljno energije? 

Manjak ugljikohidrata u dnevnoj prehrani neće vas samo tjerati da za njima žudite nego će i vaše tijelo početi pokazivati znakove njegovog manjka, što ćete sigurno uočiti kad počnete vježbati. 

"Dok su proteini zaduženi za rast mišića i dulji osjećaj sitosti, ugljikohidrati nam trebaju da imamo dovoljno energije za vježbu. U suprotnom, proteini sami neće biti dovoljni da podignu energiju i omoguće intenzivno vježbanje s ciljem gubitka masnih naslaga. Zato prije i poslije treninga'', savjetuje Taub-Dix, "uz proteine pojačajte i dozu zdravih ugljikohidrata". 

4. Puno proteina, a malo vlakana  

Još jedna zamka prekomjernog unosa proteina je i ta da na tanjuru više nema mjesta za optimalnu količinu vlakana koja je pak potrebna za zdravu, bolju i bržu probavu te još jači osjećaj sitosti. Zato pripazite i na tu pogrešku. 

Optimalna doza vlakana tijekom dana iznosi oko 30 grama.  

Koliko onda proteina smijemo jesti?  

Odgovor, naravno, ovisi o potrebama, ali se računa da bi osobe normalne tjelesne težine trebale jesti oko 20 posto proteina u dnevnoj prehrani, a osobe koje žele skinuti višak kilograma oko 25 posto.

Ali ako vjerujete da još uvijek niste pronašli pravu mjeru, provjerite sljedeće: ako se unatoč pojačanom unosu proteina osjećate umorno, patite od zatvora, stalno ste žedni te ste čak i dobili koji kilogram, velika je vjerojatnost da unosite previše proteina, a premalo drugih vrsta namirnica.
 
Zato svoje "dijetalne" visokoproteinske porcije podebljajte većom dozom voća, povrća i cjelovitih žitarica.  

Pročitajte više