Smanji unos ugljikohidrata pomoću nekoliko lakih trikova

Foto: 123rf

POSTOJE dobri (cjelovite žitarice, mahunarke)  i loši ugljikohidrati (bijelo brašno, prerađeni šećer, bijela riža). Unos velike količine loših ugljikohidrata može dovesti do debljanja i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.
 
No, iako će dobri ugljikohidrati u tijelo unijeti potrebne nutrijente, ako želiš smršaviti - trebalo bi ih izbjegavati. Naravno, to ne znači da ne smiješ jesti voće ili smeđu rižu, već da treba smanjiti i prilagoditi količinu ugljikohidrata kako bi došlo do gubitka težine i boljeg zdravlja.
 
1. Izbjegavaj kruh
 
Čak i onaj pripravljen od cjelovitih žitarica poprilično je loš za tvoju dijetu ako želiš izgubiti višak kilograma. Zaboravi na sendviče i krekere, a umjesto toga proteine stavi na kelj, salatu, špinat ili neko drugo zelenje. Za više okusa dodaj malo svježe paprike i maslinovog ulja.
 
Ako voliš jesti kruh za doručak, probaj proteinom bogate namirnice kao tvrdo kuhana jaja, shakeove ili jogurte bez masnoća.
 
2. Zamijeni neko voće povrćem
 
To ne znači da voće nije dobro za tebe. No, banane, jabuke i grožđe ima dosta ugljikohidrata i prirodnih šećera, pa ih zamijeni krastavcem paprikom ili hrskavim celerom.
 
3. Znaj da i neko povrće ima puno ugljikohidrata
 
Kad izbjegavaš ugljikohidrate, treba pripaziti na unos graška, kukuruza, mrkve i batata.
 
4. Pazi na začine
 
Kečap i roštiljski umak imaju poprilično puno ugljikohidrata, pa ih zamijeni senfom, svježim začinskim biljem, octom, svježim limunovim sokom i paprikom.

5. Pazi što piješ
 
Većina pića pretrpana je šećerima i ugljikohidratima, no ako baš moraš popiti nešto s društvom za vikend, izaberi neki čisti alkohol poput votke s dodanom mineralnom vodom i malo limuna ili svježeg krastavca.

6. Reci NE desertima
 
Šećer je zaista loš, ako želiš smršaviti dobro je izbjegavati sve deserte i slatkiše. Ako imaš potrebu za nečim slatkim nakon večere, popij šalicu vrućeg čaja ili hladnog zelenog čaja s malo bademovog mlijeka.
 
7. Ne srami se imati zahtjeve
 
Ako izlaziš na večeru, nemoj se bojati pitati konobara ili konobaricu da se hrana pripremi onako kako želiš. Na primjer, pitaj ih za duplu porciju povrća umjesto krumpira ili da se riba pripremi bez krušnih mrvica.

Pročitajte više