Stručnjaci otkrili kada popiti kavu nakon loše prospavane noći

Foto: Shutterstock

JEDNA noć lošeg sna može vam uništiti energiju cijelog tjedna i dovesti vas do toga da se mučite da nadoknadite izgubljeno vrijeme, snagu i strpljenje. Svatko s vremena na vrijeme doživi nemirnu noć ili izgubi pojam o vremenu tijekom filmske večeri - čak i ljudi koji proučavaju navike spavanja za život.

Skupina stručnjaka za spavanje podijelila je svoje najbolje taktike za oporavak od lošeg sna na stranici Livestrong. Ono što je sigurno je da jedna loša noć ne bi smjela kompromitirati idućih nekoliko dana, a za to se možete pobrinuti pomoću sljedećih savjeta.

Ustani i izađi

Dr. sc. Rebecca Robbins, profesorica s Harvarda, rekla je da ćete pogriješiti ako odgađate budilicu i nastavljate ležati u krevetu. "San koji si uspijete priuštiti nakon alarma je loše kvalitete", objasnila je Robbins.

Umjesto toga trebali biste što prije izići van ili barem otvoriti prozore i upiti malo sunčeve svjetlosti. "Ulazak danjeg svjetla u očne jabučice jedan je od najboljih načina da pokrenete budnu fazu cirkadijalnog ritma", rekla je Robbins.

Još bolje, nakon što ustanete iz kreveta, već radite na poboljšanju sljedećeg sna. "Tijekom dana pospanost se razvija kao sat. Svaki dodatni sat budnosti doprinosi cjelokupnom osjećaju pospanosti", rekla je Robbins. Proces se zove "homeostatski pogon", a u trenutku kada ustanete, "počinje otkucavati taj sat".

Voda, kava, zdrava hrana

Shelby Harris, psihologinja i autorica Ženskog vodiča za prevladavanje nesanice, rekla je da nakon loše noći obavezno odmah po ustajanju popije dosta vode. Prvo se rehidrira prije nego što posegne za kofeinom. "Voda pomaže probuditi moj sustav", rekla Harris, pogotovo ako je to hladna voda s limunom.

Tijekom dana klonite se teške hrane, ma koliko se činila utješnom. Budite posebno svjesni onoga što vam je na tanjuru za vrijeme večere, a ako se možete držati uglavnom povrća i nemasnih proteina, tijelo će vam biti zahvalno kad ponovo dođe vrijeme za spavanje.

Kada ste iscrpljeni, "istraživanja pokazuju da je teže prepoznati sitost", rekla je Robbins. "Prejedanje će utjecati na vaš san jer će vaše tijelo morati raditi na probavi te hrane preko noći."

Ne natrpavajte se obvezama

Kada ste dovoljno budni da pregledate svoj popis obaveza, prvo što biste trebali učiniti je prebaciti neke stvari na sljedeći dan. "Jedna loša noć nije kraj svijeta", rekla je dr. Seema Khosla. Ako postoje stvari koje možete preskočiti - ili stvari za koje trebate biti na vrhuncu koncentracije da biste ih postigli - bolje ih je odgoditi.

"Znam da ne funkcioniram tako dobro kada sam umorna pa onda dajem prioritet onome što treba učiniti", objasnila je. "Ako je nešto jako važno, ostavit ću to za neki drugi dan kad mi um bude odmorniji i spremniji."

Ako izbacite neki zadatak s popisa, zamijenite ga kratkim drijemanjem do 20 minuta kako biste "otplatili dio svog duga za spavanje", rekla je Robbins. Ako nemate vremena za drijemanje ili se ne možete dovoljno udobno smjestiti, samo se odmorite zatvorenih očiju, savjetovala je Robbins.

Isplanirajte opuštanje prije idućeg odlaska u krevet

Prije nego što odete na spavanje na kraju dana, pokušajte se držati rutine opuštanja. Prekinite unos kofeina nakon ručka, nemojte jesti sat vremena prije spavanja i isključite tonove na mobitelu. Planiranje strategije spavanja i nastojanje da se držite tog rasporeda pomoći će vam da se opustite.

Pročitajte više