Stručnjaci su složni: Ovo je najbolja dijeta 2020. godine

Foto: Pexels

MEDITERANSKA dijeta je treći put zaredom proglašena najboljom. Izvješće koje objavljuje U.S. News, a koje čini tim od 25 stručnjaka, nacionalno prepoznatih profesionalaca za prehranu, nutricionizam, pretilost, psihologiju prehrane, dijabetes i bolesti srca, poredao je po kvaliteti čak 35 dijeta.

Mediteranska je na začelju sa zadovoljenih sedam kriterija, a to su: kratkoročni gubitak kilograma, dugoročni gubitak kilograma, djelotvornost u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, djelotvornost u prevenciji dijabetesa, jednostavnost, nutritivna vrijednost i zdravstveni rizici.

Mediteranska dijeta bogata je omega-3 masnim kiselinama, voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima, a povremeno dopušta crveno meso.

“Ljudi na Mediteranu žive duže i manje od Amerikanaca pate od raka i kardiovaskularnih bolesti”, navode stručnjaci koji smatraju da je tome uzrok aktivan životni stil, kontrola tjelesne težine i prehrana s malo crvenog mesa, šećera i zasićenih masti. 

Izvješće navodi da Mediteranska dijeta može pomoći zdravlje srca i mozga te prevenirati rak.

“Sljedeći ovaj oblik prehrane, možete prevenirati debljanje, ali i kronične bolesti. U Grčkoj se jede drugačije nego u Italiji, Talijani jedu drugačije od Francuza i Španjolaca, ali svi imaju isti princip”, ističe se.

Mediteranska prehrana uključuje mahunarke, maslinovo ulje te začine, kao i umjerenu konzumaciju sira i jogurta te crnog vina. 

Pročitajte više