Studija: Omiljena poslastica mogla bi spriječiti rizik od Alzheimerove bolesti

Foto: Shutterstock

Mršavljenje može biti izazovno jer smo često preplavljeni različitim savjetima. Ponekad čak izbjegavamo hranu koja bi nam mogla pomoći jer mislimo da je loša. Na popisu tih "loših" namirnica ponekad možemo pronaći i čokoladu. No, nedavno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Zhengzhou u Kini, objavljeno ovog mjeseca, otkriva da bi ova omiljena poslastica mogla doprinijeti mršavljenju te spriječiti Alzheimerovu bolest.

Teobromin, kemikalija koja se nalazi u tamnoj i mliječnoj čokoladi (iako se veće razine teobromina nalaze u tamnoj), ima mnoge dobrobiti za tijelo i mozak, pokazuje studija koju su proveli Mengjuan Zhang, Haifeng Zhang, Lu Jia, Yi Zhang, Runwen Qin, Shihua Xu i Yingwu Mei. Ova kemikalija, koja se nalazi u zrnu kakaovca, djeluje protuupalno, ima visok sadržaj antioksidansa i može zaštititi mozak od Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici također kažu da teobromin može spriječiti utjecaj visoke razine kolesterola na pamćenje i kognitivnu funkciju. Osim toga, može proći krvno-moždanu barijeru i potencijalno poboljšati raspoloženje te se boriti protiv depresije.

"S obzirom na nisku pojavu nuspojava i minimalnu štetu za ljudsko tijelo pri odgovarajućim dozama, teobromin i njezini derivati pokazuju obećavajuće rezultate kao učinkovita sredstva u prevenciji poremećaja povezanih s mozgom, što predstavlja značajne izglede u medicinskom području", naveli su istraživači u studiji, a izvještava New York Post.

Čokolada može doprinijeti zdravlju jetre i bubrega te ojačati imunološki sustav

Iako se može činiti kontraintuitivno, konzumacija čokolade također bi nam mogla pomoći u mršavljenju jer teobromin pomaže tijelu razgraditi masti.

Osim toga, teobromin može čak doprinijeti zdravlju jetre i bubrega. Znanstvenici su se pozvali na još jednu studiju koja je otkrila vezu između nealkoholne masne bolesti jetre i pretilosti.

"U studiji koju su proveli Dan Wei i suradnici, istraživani su učinci teobromina na miševima s NAFLD-om. Otkrili su da je teobromin rezultirao smanjenjem tjelesne težine i poboljšanjem morfologije jetre", pojasnili su. Također, tvrde da teobromin štiti bubrege i može spriječiti stvaranje bubrežnih kamenaca.

Konzumiranje čokolade moglo bi čak ojačati imunološki sustav zahvaljujući njezinim protuupalnim svojstvima, kažu znanstvenici. "Upala je višestruki proces koji uključuje bijele krvne stanice i oslobađanje kemikalija u krvotok ili zahvaćena tkiva u borbi protiv stranih napadača. Teobromin pokazuje protuupalne učinke na različite tipove stanica, uključujući makrofage i hondrocite", zaključili su.

 

Pročitajte više